biznis
43

Poziv za učešće na osmom Sarajevo World Caféu na temu "EUvaluacija"

Klix.ba
Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) i ove godine organizuje Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Café na temu “EUvaluacija”. Osmo po redu druženje članova IGAS-a, studenata, mladih i eminentnih gostiju predavača održat će se u četvrtak, 17.12.2015. godine, u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 01.06.2015.godine. Prema navodima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, aplikacija za članstvo naše države u EU treba biti predana do kraja 2015. godine. Euforija oko ulaska u EU još uvijek traje. Ali pitanje je, zapravo, gdje se to mi zaista nalazimo? Da li je navedeni napredak zaista vidljiv? Koristimo li EU grantove? Koliko smo uključeni u projekte mobilnosti studenata? Konačno, zašto bi nas sve to uopšte trebalo zanimati? Šta mlade osobe zapravo dobijaju od Evropske unije i pristupanja Bosne i Hercegovine istoj?

Do odgovora na ova i mnoga druga pitanja nastojati će se doći kroz neformalnu diskusiju i druženje sa sljedećim govornicima osmog po redu Sarajevo World Café-a:

• Dr. Wolfgang Thill – EU desk officer za austrijsku ambasadu u Bosni i Hercegovini, • Adi Ćerimagić – analitičar Evropske incijative za stabilnost (EIS), • Andrej Gajić - jedan od suosnivača poznate evropske nevladine organizacije za istraživanje i zaštitu morskih pasa Sharklab International sa sjedištem na Malti, • Nena Marković – savjetnica za projekte pri Nacionalnom Erasmus+ uredu u Bosni i Hercegovini i učesnica Erasmus Mundus programa, • Samir Beharić – stipendista Erasmus Mundus programa i aktivan član nekoliko nevladinih organizacija, • Harun Rizvanbegović - projektni menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Radi ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Caféu potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju. Prijave će biti otvorene do petka, 11.12.2015. godine do 23:59 sati. Svi izabrani učesnici bit će obaviješteni putem emaila najkasnije do 14.12.2015. godine.

Projekat prati koncept World Café kojim se, u zamjenu za klasična predavanja, studentima i mladim ljudima pruža prilika da budu aktivni učesnici diskusije u opuštenoj atmosferi uz šoljicu kafe. Prisutni će također imati priliku saznati nešto više o aktivnostima IGAS-a, te Evropskom Forumu Alpbach i programu stipendiranja za ovaj prestižni evropski događaj.

Sarajevo World Café realizuje se uz podršku dugogodišnjeg partnera projekta, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Osvježenje za učesnike ove godine obezbijediti će čajdžinica "Franz & Sophie" te Manuel Caffè .

Za sve dodatne informacije predstavnike IGAS-a možete kontaktirati putem emaila: [email protected], kao i putem profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIN te web stranice www.igas.ba.