biznis
0

Povučen prijedlog za stečaj "Krivaje" iz Zavidovića

FENA
Stečajni sudija Općinskog suda u Zenici Ramo Ljevaković prihvatio je danas poslijepodne zahtjev za povlačenje prijedloga koji su podnijeli predlagači - povjerioci Industrijskog preduzeća Krivaja d.o.o. Zavidovići za provođenje stečajnog postupka te istovremeno odbacio žalbu protupredlagača IP Krivaja na rješenje ovog suda od 3. juna o otvaranju stečajnog postupka.

Kako je saopćila Alisa Varupa, glasnogovornica suda, svi predlagači navedeni u prijedlogu i rješenju o otvaranju stečajnog postupka jutros su dostavili podnesak kojim su povukli svoj prijedlog od 28. augusta 2009. za provođenje stečajnog postupka nad IP Krivaja radi izmirenja duga.

"Ovo je historijski događaj za Krivaju i građane Zavidovića. Predugo, punih 18 mjeseci trajala je ova neizvjesnost i nadamo se da će Općinski sud u Tuzli brzo reagovati i već do kraja ovog mjeseca registrovati preduzeće Krivaja 1884 da bi konačno mogli normalno poslovati i naši poslovni partneri bili sigurni da se radi o preduzeću koje ime budućnost", izjavio je Feni Vehbija Aličić, predsjednik Sindikata preduzeća Krivaja 1884.

Preduzeće Ferimpex, koje je s Vladom FBiH formiralo zajedničku Krivaju 1884, u četvrtak je na račun Bakira Ljubovića, advokata pet radnica, uplatilo oko 170.000 KM, čime su ispunjeni njihovi uvjeti za odustajanje od zahtjeva za stečajni postupak.

Federalna vlada ranije je na račun Općinskog suda Zavidovići uplatila oko 3,1 milion KM za izmirenje potraživanja 172 radnika koji nisu potpisali ugovore o radu s novim preduzećem Krivaja 1884.