Evropa
0

Povećana prodaja automobila u decembru

SRNA
Prodaja automobila u Evropi povećana je u decembru za 16 odsto, što je znak oporavka ovog industrijskog sektora poslije teške godine.

Ukupna prodaja na godišnjem nivou manja je za 1,6 odsto u odnosu na 2008. godinu, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (EAMA), prenosi BBC.

Neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, podstakle su prodaju automobila akcijama zamjene starih vozila za nova, uz doplatu.

U Britaniji je prodaja umanjena za 6,4 odsto na godišnjem nivou, ali je u decembru zabilježen rast od 39 odsto u poređenju sa istim periodom prije godinu dana.

Ivan Hodak, generalni sekretar EAMA, upozorio je da će mnogi proizvođači negativno reagovati na završetak akcija subvencionisane kupovine novih automobila, te da će 2010. godina biti veoma teška za ovu industrijsku granu.

Hodak je ocijenio da Evropa i dalje proizvodi previše automobila i da je tržište prezasićeno, zbog čega se gomilaju viškovi neprodatih vozila.

"Ne tvrdim da će pojedine marke da nestanu, ali grupacije će postajati veće, marke će mijenjati vlasnike, a proizvodnja će biti smanjena“, rekao je generalni sekretar EAMA.