biznis
15

Potpisani ugovori sa Startup firmama koje će dobiti besplatan program mentoringa

Klix.ba
U okviru projekta Program Mentoringa za Startup firme 2016-2017, koji se implementira uz Razvojnu podršku Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE DF), Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA završila je proces evaluacije pristiglih prijava i odabrala 30 Startup firmi koje će dobiti besplatan program mentoringa.

U skladu sa navedenim, sa izabranim korisnicima potpisani su ugovori o korištenju besplatnog programa mentoring.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima koji je u proteklom periodu Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA uspostavila na bazi iskustava i podrške Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

Mentoring usluga predstavlja zajednički rad mentora i poduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje. Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od 6 mjeseci koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba Startup firmi kao korisnika mentoring usluga.

Oblici podrške mogu biti izrada biznis plana, prodaja i marketing, finansije i upravljanje operacijama, poslovne analize, unapređenje prezentacijskih vještina i pregovaračkih sposobnosti, mogućnosti pristupa finansijama.

Dodatna vrijednost ovog programa je što će izabrane Startup firme imati mogućnost pristupa i korištenja Poslovnog akceleratora SERDA-e za održavanje poslovnih sastanaka, edukacija, sastanaka sa mentorima, te u skladu sa njihovim potrebama definisanim tokom mentoring procesa.

Firme koje će biti korisnici programa mentoring su između ostalog, iz oblasti poljoprivrede, IT sektora, računovodstva, te uslužnih djelatnosti i to su: O.D.Meri; 2.BE-BA; O.D. Keramex; Beauty Neaa; MA Rock doo; AM Support doo; Fotoepil&estetic studio; M6 Konsalting, usluge I profesionalni razvoj; Stomatološka ordinacija DentIst_pre; AGH doo ; O.D. Agencija HC; SPD Farma Burak; 3DownŠtampa-3DownPrint doo Sarajevo; Obiteljsko gazdinstvo ALDI; Farmer.ba; CAPE TRADE doo; Agencija Rebox doo; Novi semafor; O.R. Ayana SPA; FEEDBACK OutsourcePR; BH FOTON; PRicha doo; O.D.My Angel; DAWOOD; OR HYGIA ; Tree D One doo; DRPharmacy&BIO 1; Galenski laboratorij VINKA; O.D. Freyo design; Bilje I ljekobilje doo.

Amra Krvavac direktorica štamparije 3D print, jedna je od potpisnica ugovora i smatra da je ovako osmišljen projekt za svaku pohvalu, da ima puno potencijala te da će ovakav oblik podrške pomoći početnicima u biznisu u njihovom daljem razvoju.

Arijana Katana, direktorica firme Pricha doo, smatra da će bogato iskustvo SERDA mentora mnogo pomoći u daljem razvoju biznisa te da su ovakvi oblici podrške uvijek dobrodošli i poželjni za sve one koji ulaze u svije biznisa.