Sprichst du Deutsch?
43

Njemački jezik je sve više hit: Naučite jezik, zaposlite se i ostanite u BiH

S. Š.
Učenje njemačkog jezika više ne mora značiti odlazak iz zemlje u potrazi za poslom (Shutterstock)
Učenje njemačkog jezika više ne mora značiti odlazak iz zemlje u potrazi za poslom (Shutterstock)
Njemački jezik je u posljednjih nekoliko godina sve popularniji, prvenstveno zbog trenda odlaska u njemačka govorna područja. Međutim, prednost znanja ovog jezika ne mora nužno značiti i odlazak iz domovine.

Na Balkanu, ne samo u Bosni i Hercegovini, njemački jezik je popularan iz razloga što Njemačka pruža mnogo radnih prilika, najviše za omladinu koja jezik uči baš iz tog razloga.

Ali, njemački jezik sada postaje još popularniji jer zahvaljujući njemu možemo raditi posao koji želimo i bez odlaska van svoje rodne grude i napuštanja doma.

Bosna i Hercegovina postaje mjesto koje sve više privlači kompanije koje svoje poslovanje zasnivaju na poznavanju njemačkog jezika, kroz razna radna mjesta.

Tako, primjerice, svoju poslovnu karijeru možete graditi kroz različite call centre u kojima možete iskoristiti svoje poznavanje njemačkog jezika - a pritom, ostati u BiH. Uz to, kada su uslovi rada zadovoljavajući, kombinacija je pun pogodak.

Ukoliko ste trenutno u procesu traženja novog poslovnog angažmana, za vas smo izdvojili nekoliko poslovnih oglasa koji nude pozicije na kojima će vaše poznavanje njemačkog jezika doći do izražaja.

Sa preko 30 godina tradicije, rada i iskustva u poslovima koji zahtijevaju poznavanje različitih jezika, DDC postoji na tržištu, a sada svoje kapacitete šire i na području BiH. No, ovog puta upražnjeno je radno mjesto na poziciji savjetnika za korisničku podršku na njemačkom jeziku.

Osim toga, rad na ovakvoj poziciji umnogome će poboljšati vaše komunikacijske vještine kao i rad u kolektivu s obzirom da DDC ne omogućava rad od kuće, stoga će vas se rad u dinamičnom okruženju potaknuti na nove korake i prihvatanje novih izazova.

Ukoliko živite u Srebreniku, a tražite živahnu, inovativnu marketinšku agenciju u kojoj ćete raditi u motiviranom i kreativnom timu, u kojem će vaša pozicija biti Call agent, Mega Marketing d.o.o. je idealno mjesto za vas.

Mega Marketing d.o.o. na bh. tržištu posluje od 2015. godine, ali zbog iskorištenog kapaciteta odlučili su proširiti svoje poslovanje i na područje Srebrenika.

Ukoliko je vaša naklonost rad sa djecom, u uvijek energičnom i aktivnom okruženju, a magistar ste njemačkog jezika, Međunarodna Njemačka Škola Sarajevo nudi vam priliku kakvu vrijedi iskoristiti.

Međunarodna Njemačka Škola Sarajevo (IDSS) je licencirana privatna ustanova s programom osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja koji se temelji na njemačkom nastavnom planu i programu.

Nastava se odvija na njemačkom jeziku, ali i na engleskom i B/H/S jezicima.

Zbog povećanog obima posla, škola u potrazi za novim nastavnicima/nastavnicama njemačkog jezika s punom nastavnom normom.

Ubjedljivost i upornost vještine su kojima možete generirati interesovanje za proizvode ili usluge kupaca, što je, ukoliko se želite oprobati kao odlazni B2B agent na njemačkom jeziku, idealna prilika za vas.

A ukoliko ste iz Sarajeva, onda Movements Marketing ima ono što tražite.

Zadaci na ovom radnom mjestu uključuju kontaktiranje kompanija za klijente, zakazivanje i vođenje evidencije zakazanih sastanaka i intervjua te širenje baze korisnika i pružanje korisničke podrške.

Dobro poznavanje njemačkog jezika nivoa C1 (govorno i pismeno), uz dobre organizacijske i komunikacijske vještine jeste ono što vam je potrebno na poziciji savjetnika za korisnike za dolazne pozive koju nudi TELUS International.

Fleksibilno radno vrijeme, uz ugovor o radu na neodređeno vrijeme i mogućnost rada od kuće (nakon obavljenog treninga) također su pogodnosti koje očekuju budućeg uposlenika TELUS International.

Poznavanje stranih jezika širi vaše vidike, moždane kapacitete, pomaže vam da razmišljate na tom jeziku i svakako nudi mogućnost zaposlenja na raznim pozicijama. Možda nas učenje stranog jezika, konkretno njemačkog, asocira na odlazak iz zemlje u kojoj smo rođeni i živimo, ali zahvaljujući napretku u poslovnom svijetu i širenjima tržišta, takvo nešto više nije nužno.

Na platformi Klix Posao nalazi se širok dijapazon poslovnih angažmana koji pokazuju da nije neophodno napustiti domovinu kako bismo radili posao koji volimo i želimo, a na kojem će nam pomoći poznavanje njemačkog jezika.