Istraživanje pokazalo
40

Kosovo i BiH evropski šampioni po nezaposlenosti

Anadolija
Većina zemalja zapadnog Balkana svakodnevno se suočava s porastom nezaposlenosti, što je direktna posljedica globalne ekonomske krize. Novinari agencije Anadolija (AA) istražili su stopu nezaposlenosti u regiji i saznali da Kosovo i BiH imaju najviše nezaposlenih, a Crna Gora i Albanija najmanje.

Prema posljednjim statističkim podacima, najveću stopu nezaposlenosti na Balkanu ima Kosovo gdje je nezaposleno 508.100 radno sposobnih građana, što je stopa nezaposlenosti od 44,9 posto.

Poslije Kosova dolazi Bosna i Hercegovina. U ovoj zemlji, prema posljednjim podacima državne Agencije za statistiku BiH iz jula 2012. godine, stopa nezaposlenosti iznosi 43,9 posto, što je skoro dvostruko više nego u pojedinim zemljama Evropske unije.

Slijedi Makedonija, gdje stopa nezaposlenosti iznosi 31 posto, što i ovu zemlju svrstava u grupu evropskih država koje imaju najveći broj nezaposlenih građana. Agencija za statistiku Makedonije nedavno je objavila da je ta zemlja zvanično u recesiji, pošto je drugi kvartal uzastopno zabilježila negativan privredni rast.

U Srbiji je, prema posljednjim statističkim podacima, stopa nezaposlenosti dostigla nivo od 25,5 posto. Prema ekonomskim istraživanjima, do kraja ove godine svaki treći građanin Srbije mogao bi završiti na birou za zapošljavanje. Podsjećamo da je stopa nezaposlenosti u Srbiji, na samom početku ekonomske krize 2008. godine, iznosila 14,5 posto.

Nadalje, stopa registrovane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u avgustu ove godine iznosila 17,7 posto, dok je samo dva mjeseca prije toga u Hrvatskoj zabilježena stopa nezaposlenosti od 14,5 posto. U Hrvatskoj je od septembra 2008. godine do danas bez posla ostalo 90.000 ljudi.

Najmanje stope nezaposlenosti u regiji zabilježene su u Crnoj Gori i Albaniji.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi 12,36 posto. Podsjetimo da je Crna Gora u julu 2000.godine imala najveću stopu nezaposlenosti u regiji i iznosila je 32,7 posto, dok je najniža stopa od 10,1 posto u toj zemlji registrovana u avgustu 2009. godine.

Stopa nezaposlenosti u Albaniji iznosi 13,3 posto.

Većina zemalja u regionu Balkana posljednjih godina suočava sa naglim porastom stope nezaposlenosti, ali slična sudbina zadesila je i većinu ostalih evropskih zemalja.

Tako je prema podacima iz avgusta ove godine, najviša stopa nezaposlenosti u zemljama Evropske unije zabilježena u Španiji i to 25,1 posto. Nakon Španije, najveć nezaposlenost je registrovana u Grčkoj gdje se stopa popela na 24,4 posto, dok u Portugalu stopa nezaposlenosti iznosi 15,7 posto, a u Irskoj 14,9 posto.

Od ostalih zemalja EU, najveću stopu nezaposlenosti ima Slovačka i to 14,2 posto, a potom Bugarska 12,5 posto, Italija 10,7 posto, Francuska 10,6, Poljska 10,1, Slovenija 8,4, Velika Britanija 8,0, Finska 7,9, Švedska 7,8, Rumunija 7,1 i Češka 6,7 posto.

Zemlje EU-a u kojima je u avgustu ove godine zabilježena najniža nezaposlenost su Malta sa 6,5, Njemačka sa 5,5, Holandija sa 5,3, Luksemburg sa 5,2 i Austrija sa 4,5 posto.

Među 27 članica Evropske unije bez posla je u avgustu ove godine bilo 25,4 miliona ljudi. Na godišnjoj osnovi, broj nezaposlenih u EU je povećan za 2,2 miliona. Prosjek nezaposlenosti u EU je 10,5 posto. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je u avgustu ove godine dosegnula 11,4 posto, što je najviša stopa u posljednjih 17 godina.

Posmatrano na svjetskom nivou, Evropa u prosjeku ima znatno višu stopu nezaposlenosti, pošto je stopa nezaposlenosti u Japanu u avgustu ove godine iznosila 4,1, SAD-u 8,1 i Kanadi 7,3 posto.

Od ostalih zemalja u svijetu izdvaja se Turska koja je posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan ekonomski napredak i smanjila stopu nezaposlenosti na 8 posto. Nizak nivo nezaposlenih zabilježen je i u Kini gdje je stopa nezaposlenosti 4,1 i Indiji gdje ta stopa iznosi 3,8 posto.

Najveća stopa nezaposlenosti, na svjetskom nivou, zabilježena je u Namibiji i iznosi 51,20 posto. Među svjetskim rekorderima po nezaposlenosti najviše je afričkih zemalja.

Značajno je napomenuti da odmah iza zemalja Afrike dolaze Kosovo i BiH.

S druge strane, prema dostupnim podacima za maj 2012. godine, jedina zemlja u svijetu koja nema nezaposlenih je Sjeverna Koreja u kojoj je stopa nezaposlenosti 0,0 %. Zemlje koje takođe bilježe vrlo nisku stopu nezaposlenosti su Katar sa 0,5 posto, Bjelorusija sa 0,7, Tajland sa 0,92, Kuba sa 1.6 i Singapur sa 2,0 posto nezaposlenih.