Posao
7

Dodatna sredstva za Program zapošljavanja FZZZ-a

Klix.ba
Nakon što je po objavi Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva 2015. pristigao izuzetno veliki broj zahtjeva poslodavaca, Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je jučer donio Odluku kojom su povećana prethodno predviđena finansijska sredstva za realizaciju Programa.

Odobravanjem dodatnih sredstava Upravni odbor Zavoda je znatno povećao obuhvat nezaposlenih osoba kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

Naime, time će se omogućiti zapošljavanje 8.000 nezaposlenih osoba umjesto prvobitno planiranih 4.000, a stvorene su pretpostavke da se realizacijom Programa obuhvate sve prijave poslodavaca pristigle do 18.6.2015. godine, a koje su u skladu sa propisanim kriterijima.

Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva 2015 tek je jedna od programskih aktivnosti Zavoda, a podrazumijeva četiri mjere: Jačanje konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo, Prilika za sve, Periodično/sezonsko zapošljavanje i Vaučer za posao.

Program je, između ostalog, namijenjen kategorijama nezaposlenih kao što su mladi bez radnog iskustva, osobe dobi iznad 40 godina i dugotrajno nezaposlene osobe.