biznis
0

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

FENA
Kantonalni porezni ured Goražde 21. juna izvršit će direktnu prodaju zaplijenjene imovine tri porezna obveznika i na taj način naplatiti dužnu poreznu obavezu od 302.510,71 KM.

Kako je saopćeno iz Porezne uprave Federacije BiH putem direktne prodaje izvršit će se prodaja zaplijenjene imovine dužnih poreznih obveznika: „Grafika“ d.d. Vitkovići - Goražde, čija dugovanja po osnovu neizmirenih obaveza iznose 75.538,99, „Bazna hemija“ d.d. Vitkovići - Goražde koja duguje 217.773,90 i TR „Ralex“ Goražde zbog duga od 9.197,82 KM.

Predmet prodaje poreznog obveznika „Grafika“ d.d. Vitkovići- Goražde je restoran, prilazni put i park u krugu restorana, čija je procijenjena vrijednost 137.772 KM.

Od imovine poreznog obveznika „Bazna hemija“ d.d. Vitkovići Goražde prodaje se upravna zgrada, dva ekonomska dvorišta i garaža vatrogasaca, vrijednosti od 509.395 KM, dok će od TR „Ralex“ na prodaju biti ponuđena: rashladna vitrina, trgovačka kasa, trgovačka vaga, police u vrijednosti od 950 KM i kiosk čija je procijenjena vrijednost 4.000 KM.

Nadležne organizacijske jedinice Porezne uprave FBiH u periodu januar- maj izdale su 9.076 rješenja o pokretanju postupka za prisilnu naplatu i po tom osnovu je naplaćeno 29.562.271 KM.

Porezna uprava FBiH će u okviru svojih redovnih aktivnosti i u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH nastaviti s postupcima prinudne naplate dužnih obaveza iz cjelokupne imovine dužnika, kao krajnje mjere u svim slučajevima, nakon što se iscrpe svi načini naplate poreznih obaveza koje nisu izmirene u propisanim rokovima.