biznis
0

Politika se umiješala u rusku kupovinu '' Boeinga''

FENA
Boeing 787
Boeing 787
Razgovori o prodaji ruskoj državnoj aviokompaniji "Aeroflot" 22 aviona "Boeing 787", vrijednoj više milijardi dolara, u zastoju su najviše zbog zahlađennja odnosa na relaciji Moskva - Washington, javila je agencija AP, pozivajući se na zvaničnika ruske kompanije.

"Aeroflot" je prošle godine zatražio od vlade u Moskvi, svog većinskog vlasnika, da odobri obnavljanje njegove flote aviona za duge letove kupovinom 22 "Boeingova" aviona i isto toliko "Airbusovih" A350s.

Prema riječima izvršnog direktora "Aeroflota" Valerija Okulova, dozvola za kupovinu američkih aviona nije dobijena u dogovorenom roku.

Analitičari procjenjuju da je u pitanju posao vrijedan 2,5 milijarde dolara.

Zamjenik generalnog direktora "Aeroflota" Lev Košljakov rekao je agenciji AP da su pregovori u zastoju, ali da mogu biti nastavljeni.

"Razgovori o ovom ugovoru nisu održavani izvjesno vrijeme", rekao je on, ali i dodao da to "ne znači da nećemo biti otvoreni za diskusiju u budućnosti".

Reakciju "Boeinga" AP nije uspio dobiti, ali je list "The Seattle Times" u četvrtak objavio, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američke kompanije, da je ona otpisala ugovor "prije otprilike mjesec dana".

Analitičari ocjenjuju da je ovaj ugovor "žrtva" zahlađenja odnosa između Moskve i Washingtona posljednjih mjeseci.

U augustu je State Department zaveo sankcije protiv ruskog izvoznika oružja Rosoboroneksporta i tvornice vojnih aviona "Suhoj" zbog njihovog poslovanja s Iranom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije desetak dana u Njemačkoj je izjavio da su, pod predsjednikom Georgom W. Bushom, Sjedinjene Države "prešle granice svoje države u svakom pogledu".

Košljakov je izjavio da u međuvremenu razgovori s "Boeingovim" glavnim rivalom, evropskom kompanijom "Airbus" i dalje odvijaju, a ruska agencija Interfaks je javila da se dogovor očekuje prije kraja ove godine.