Kreditni rejting
0

Politički zastoji snizili izglede BiH sa stabilnih na negativne

Sarajevo-x.com
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga "Moody's Investor Service" snizila je izglede (outlook) u sklopu ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine.

Agencija "Moody's" je zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B2, ali je snizila izglede (outlook) sa stabilnih na negativne, navodeći kao razloge političke zastoje i s tim u vezi odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi.

Agencija "Moody's" navodi da su negativne izglede kreditnog rejtinga, uglavnom, prouzrokovali politički zastoji i činjenica da zakonodavna i izvršna vlast na nivou BiH nije uspostavljena sedam mjeseci nakon opštih izbora koji su održani u oktobru prošle godine, te s tim u vezi da odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi stvara prepreke Bosni i Hercegovini da dobije statusa kandidata Evropske unije (EU).

Promjene izgleda (outlook) mogu dovesti do sniženja kreditnog rejtinga zemlje u narednih 12 do 18 mjeseci ukoliko, prema ocjeni analitičara agencije "Moody's", ne dođe do poboljšanja prilika koje su dovele do ocjene o pogoršanju izgleda za BiH, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.