Bosanski brod
0

Početak rada rafinerije 10. novembra?

FENA
Početak rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu mogao bi biti 10. novembra pod uvjetom da budu zadovoljavajući rezultati analize cjevovoda od rafinerije do glavnog voda, te ukoliko Vijeće ministara BiH produži dozvolu o kvalitetu tečnih goriva.

“Ukoliko Vijeće ministara BiH ne produži ovu dozvolu onda nema smisla uopšte pokretati Rafineriju, jer bismo u tom slučaju dizel morali prerađivati u mazut, a to bi bio apsurd i neisplativo za Rafineriju“, rekao je danas generalni direktor brodske rafinerije Aleksandar Litvinjenko.

On je, nakon sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem, sekretarom Federalnog ministarstva industrije, energije i rudarstva Stipom Buljanom i ministrom privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodanom Puhalcem, naveo da je Rafinerija tehnički spremna za početak prerade sirove nafte već sada, ali da datum početka rada zavisi od rezultata analize koja startuje 3. novembra.

“Pod uvjetom da rezultati analize budu zadovoljavajući, dopremanje sirove nafte putem naftovoda Omišaj - Bosanski Brod iz Rusije počet će, 10. novembra, kada se može očekivati da postrojenja stare linije kapaciteta 1,2 miliona tona nafte počnu preradu sirove nafte“, pojasnio je Litvinjenko, prenose mediji u RS-u.

Najavivši da će već na prvoj sjednici predložiti da se raspravlja o odluci o kvalitetu goriva, Zirojević je naveo da u Vijeću ministara postoji dobra volja da se donese izmijenjena odluka i da to tijelo neće biti prepreka za početak rada Rafinerije.

Zirojević je naglasio da će radom brodske rafinerije nafte biti uređeno tržište BiH.

"Moći će se ubuduće realnije vršiti kontrola kvaliteta goriva i određivanje cijene, a moći će se obezbijediti i zalihe goriva", rekao je Zirojević i podsjetio da je jedan od uvjeta za ulazak u EU mogućnost da se osiguraju tromjesečne zalihe naftnih derivata.

Podsjećamo, ranije je u RS-u najavljivano da će proizvodnja u brodskoj rafineri početi u oktobru.