promo
279

Perutnina Ptuj: Unatoč pandemiji dovršavaju se dvije značajne investicije

Kao lokalni proizvođač Perutnina Ptuj ulaže u povećanje proizvodnih kapaciteta i prečišćavanje otpadnih voda. Pozitivni utjecaj ulaganja odražava se i u lokalnim okruženjima u kojima djeluje i zapošljava 623 ljudi.

Perutnina Ptuj u 2020. godini ulaže 4 miliona KM u nove proizvodne kapacitete za proizvodnju pilećeg mesa. Veći dio investicije predstavlja ulaganje u novi rashladni tunel za hlađenje pilećih trupova i skladište repromaterijala.

"Najznačajnije dobiti od projekta se ogledaju u povećanju obima proizvodnje, poboljšanju kvaliteta i roka održivosti mesa, stvaranje uslova za rentabilniju proizvodnju i ispunjavanje uslova za dobivanje izvozne dozvole za zemlje EU. Tehnički prijem i zvanično puštanje u proizvodnju se očekuje najkasnije u roku mjesec dana, zavisi od trenutne bezbjedonosne situacije", istaknuo je Mladen Andrić, direktor.

Druga značajna investicija se odnosi na pročistač otpadnih voda. "Svjesni smo, da našim poslovanjem utičemo na okoliš u lokalnim zajednicama, gdje djelujemo. Zato ulažemo i gradimo novi dio pročistača otpadnih voda sa mehaničko-hemijskim tretmanom koji će funkcionisati zajedno sa postojećim biološkim prečistačem", dodao je Andrić.

Građevinski radovi su započeti u februaru ove godine, a montaža opreme je planirana za drugi dio juna mjeseca ove godine. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 miliona KM. U svojim proizvodnim objektima Perutnina Ptuj je u prošloj godini proizvela više od 20.000 tona proizvoda, koje su plasirali na tržište širom BiH i ostvarili rast prihoda od 10 posto kao i rast dobiti od 12 posto. Rezultat je odraz angažmana preko 600 zaposlenih, kojima su u 2019. uspjeli podići plate u prosjeku za 10 posto.

Kao sastavni dio bh. prehrambene industrije, Perutnina Ptuj i za vrijeme epidemije osigurava neprekidnu opskrbu potrošača svojim proizvodima. Uz stroge preventivne mjere koje se dnevno izvode, podignuta je i mikrobiološka sigurnost u proizvodnji, logistici, kao i svih zaposlenih na najviši nivo. U vrijeme epidemije koronavirusa, to je uz kontinuitet i održivost proizvodnje najbitnije.