Solidan uzlet
0

Oprezan optimizam zavladao evropskim berzama

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Evropski berzovni indeksi u srijedu su se našli pod pritiskom pada cijena dionica u finansijskom i rudarskom sektoru, ali su veće gubitke sprečavali dobitnici u sektoru farmaceutske industrije i maloprodaje.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima bio na gubitku od 0,3 posto, spustivši se na 3.977 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,45 posto, kliznuvši na 4.536 bodova.

Evropske bankovne dionice našle su se na udaru nakon solidnog uzleta od dana ranije, budući da je oslabio poticaj koji su im pružali dobri rezultati Goldmana Sachsa, objavljeni početkom sedmice.

"Čini se da na tržištu prevladava oprezan optimizam, no mislim da je još prerano za to. Finansijske dionice još su uvijek pod pritiskom i nema jasnog trenda", tumači ukratko dionički strateg Postbanka Heinz-Gerd Sonnenschein.

Dionice UBS-a oslabile su 3,3 posto nakon što najveća švicarska banka izvijestila o gubitku od gotovo dvije milijarde švicarskih franaka (1,7 milijardi dolara) a najavila je i ukidanje 8.700 radnih mjesta do 2010. u operacijama diljem svijeta.

Od ostalih gubitnika u financijskom sektoru izdvaja se Standard Chartered Bank, BNP Paribas, Credit Agricole i Deutsche Bank, čije su dionice redom oslabile između 1,7 i tri posto.

U rudarskom su sektoru dionice oslabile uslijed tvrdokornih strahova vezanih uz globalnu potražnju za sirovinama. Rio Tinto zabilježio je pad cijene dionica od šest posto, a pridružio mu se i čitav niz predvodnika te industrije.

Oslabile su i energetske dionice, pri čemu su one BP-a, Royal Dutch Shella i Totala bile u minusu od 0,5 do 2,4 posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice automobilskih kompanija. Tako su Porsche, Volkswagen, Peugeot i Renault redom oslabili između 1,8 i 3,4 posto.

S druge strane, dobitnici su zabilježeni u farmaceutskom sektoru, tradicionalnom utočištu ulagača. Shire, GlaxoSmithKline i Novartis zabilježili su stoga rast cijena dionica od 0,8 do 3,1 posto, prenio je Business.hr.

Ojačale su i dionice maloprodajnih lanaca, pri čemu su Morrisonove ojačale 1,9 a J. Sainsburyja za 1,2 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei oslabio je za 1,1 posto, na 8.742 boda.