FBiH
0

Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu predložilo Federalno ministarstvo finansija da razmotri da li je neophodno osnovati garancijski fond na nivou Federacije koji bi izdavao garancije za kredite koji banke daju privrednim subjektima ili treba snažnije podržati rad Izvozno-kreditne agencije BiH - IGA.

Prvenstveno Udruženja poslodavaca smatra da je jedan takav fond neophodan u cilju osiguranja uvjeta za razvoj malih i srednjih preduzeća ali i bržeg zapošljavanja.

ESV je također podržalo Dokument razvoj industrijske politike u FBiH ocijenivši da on daje presjek stanja u industriji i da je veoma bitan za donošenje budućih akcionih planova. Ovaj dokument bi narednih dana trebao biti razmatran i u Parlamentu FBiH.

Također, podržana je i rasprava o tom dokumentu koju će 21. maja u Mostaru organizirati Udruženje poslodavaca, a na koju će biti pozvani i predstavnici sindikata.

Na današnjoj sjednici dogovoreno je da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preuzme aktivnosti na donošenju zakona o ESV-u za teritoriju FBiH, odnosno utvrdi prednacrt tog zakona te ga uputi prema Vladi.

Ocijene radne grupe da o Zakonu o radu ne postoji zakonski osnov za donošenje zakona o Ekonomsko-socijalnom vijeću, te još neke pojedinosti oko registracije Vijeća, najvjerovatnije će dati Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH te još neka ministarstva na federalnom nivou.

Naredna sjednica ESV-a za teritoriju FBiH bit će održana 25. maja, a na dnevnom redu će biti Prednacrt zakona o radu, Izvještaj o radu ESV-a za 2009. godinu, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o posredovanju u zapošljavanju.