Desnica Radivojević
0

'Očekujemo cijene naftnih derivata ispod 2 KM'

FENA
Ministar trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević izjavio je danas u Mostaru kako očekuje da će u narednih 30 dana cijene naftnih derivata biti ispod dvije marke, naglasivši da su korekcije cijena u maloprodaji u skladu s kretanjem rafinerijskih cijena, a ne u skladu s cijenom barela.

"U skladu s padom cijena na svjetskom tržištu, očekujemo od rafinerija i veletrgovaca da će kontinuirano snižavati cijene te da će u narednih 30 dana cijene naftnih derivata biti ispod dvije marke", izjavio je Radivojević nakon sastanka kojega su u Mostaru održali predstavnici Ministarstva trgovine Federacije BiH, Gospodarske komore Federacije BiH, Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata Federacije BiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na sastanku je zaključeno kako će prometnici derivata nafte i ubuduće zajedno s Vladom FBiH inicirati sve mjere u toj oblasti. kako kratkoročne tako i dugoročne. te da pronaći mogućnosti kako bi osigurali dovoljne količine nafte i naftnih derivata.

Što se tiče ponude i potražnje, Radivojević je istaknuo da do sada nisu imali poremećaje, što je, kako je kazao veliki uspjeh naših distributera. Dodao je da distributeri podržavaju prijedloge Vlade koji su usmjereni prema Vijeću ministara da se svi izvoznici stave u isti položaj, odnosno da se pokuša ukinuti carina od 7,5 posto.

Po riječima predsjednika Sekcije distributera nafte FBiH Izudina Ahmetića, promet naftom i naftnim derivatima na području FBiH se odvija potpuno normalno bez ikakvih opterećenja i zastoja.