biznis
0

Obama najavio mjere za poticanje ekonomije

FENA
Američki predsjednik Barack Obama najavio je danas da će poduzeti "sve što je neophodno" kako bi potakao rast privrede i, obraćajući se kritičarima njegovih budžetskih prijedloga, rekao da pred zemljom stoje teški izazovi.

Obama, koji je od stupanja na dužnost 20. januara predložio niz mjera za prevazilaženje ekonomske krize, izrazio je uvjerenje da će njegove inicijative dati rezultate, usprkos porastu nezaposlenosti i pogoršavanju ekonomskih pokazatelja, prenosi Reuters.

"Od dana kad sam preuzeo dužnost, znao sam da rješavanje krize neće biti lako niti će se desiti preko noći i mi ćemo i u narednom periodu morati da se suočimo sa mnogo teških dana", rekao je on u redovnom subotnjem obraćanju naciji preko radija.

"Moja administracija će učiniti sve što je neophodno da bi savladala krizu i povela nas u bolje dane", rekao je Obama.

Govoreći o mogućnim teškoćama vezanim za prijedlog budžeta za fiskalnu 2010. u iznosu od 3,55 biliona dolara, on je rekao da se novac ne smije rasipati za nepotrebne rashode.

Obama smatra da njegova administracija mora ove godine da se pozabavi ogromnim troškovima zdravstvene zaštite, ako želi da otvori radna mjesta, obnovi privredu i obuzda federalni budžet.

Reuters podsjeća da je na forumu o reformi sistema zdravstvene zaštite, koji je u četvrtak održan u Bijeloj kući, uoči utvrđivanja konačnog prijedloga zakona u Kongresu, Obama ocijenio da izuzetno visoki troškovi zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za temelje američke privrede.

Obama je u novom prijedlogu budžeta izdvojio 634 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu, u namjeri da reformom tog sistema osigura zdravstveno osiguranje za još oko 45 miliona Amerikanaca.