Prijedlog BH-Gasa
0

Nova cijena prirodnog gasa niža za 25 posto

FENA
Nadzorni odbor BH-Gasa predložio je na današnjoj sjednici novu veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna preduzeća koja će biti upućena Vladi FBiH na usvajanje.

U saopćenju BH-Gasa navodi se da nova predložena veleprodajna cijena iznosi 520 KM/1000 Sm3, što je u odnosu na postojeću cijenu od 700 KM/1000 Sm3 smanjenje za 25 posto.

"U toku sutrašnjeg dana BH-Gas uputit će prema resornim ministarstvima novoutvrđenu veleprodajnu cijenu. Nadamo se da će biti usvojena u što kraćem roku. Novopredložena veleprodajna cijena prirodnog gasa, nakon usvajanja od Vlade FBiH, bit će u primjeni od 1. jula ove godine te bi, prema sadašnjim procjenama, trebalo da ostane u primjeni do kraja ove godine. To znači da bi obuhvatila početak zimske sezone grijanja", navodi se.

Iz BH-Gasa podsjećaju da je Uprava BH-Gasa ranije predložila veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna preduzeća u iznosu od 540 KM/1000 Sm3.

"Nakon konsultacija obavljenih prethodnih dana i detaljne rasprave na sjednici Nadzornog odbora, a nakon sagledavanja svih kalkulativnih elemenata, sačinjen je novi prijedlog s kojim će se ići prema Vladi FBiH na usvajanje", ističe se.