biznis
41

Njemačka kompanija zainteresovana za uvođenje letova iz Banje Luke za četiri zemlje

Klix.ba
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
Njemačka aviokompanija "Sea Air" zainteresovana je za uvođenje putničkih letova sa banjalučkog aerodroma ka destinacijama u četiri zemlje.

U igri su letovi sa aerodroma u Mahovljanima prema jednom od najprometnijih svjetskih aerodroma i najfrekventnijim u Njemačkoj-Frankfurt. Nijemci su zainteresovani i za uspostavljanje linija prema švedskim gradovima Stockholmu i Malmeu, danskom Kopenhagenu i švicarskom Bazelu, prenose Nezavisne.

Predstavnici njemačke aviokompanije prezentovali su planove ministru saobraćaja i veza RS Neđi Trniniću i direktoru "Aerodroma RS" Miroslavu Janjiću.

Inicijativa za sastanak u Banjoj Luci potekla je upravo sa njemačke strane što je dodatna garancija da su ozbiljno zainteresovani za povezivanje entiteta RS sa evropskim destinacijama.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su istakli da aviokompanija "Sea Air" nema finansijskih zahtjeva u vidu subvencija od "Aerodroma" i Vlade RS-a kao što je bio slučaj u nekim ranijim aranžmanima sa drugim kompanijama.

"Jedino što su tražili jeste logistička i propagandna podrška. Potpisali bi komercijalni sporazum, po uzoru na one koje kompanije potpisuju u svijetu. Dogovoreno je da odmah bude pristupljeno ispunjavanju tehničkih uslova čije je sprovođenje neophodno za realizaciju iznesenih planova", rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a.

Već početkom januara bit će održan novi sastanak na kom bi bile konkretizovane sve aktivnosti i predočen nacrt ugovora, a u planu je da letovi krenu od marta 2017. godine dva puta sedmično dok bi u ljetnjem periodu bi bio uveden još jedan let. Ista kompanija zainteresiran je i za uvođenje teretnog saobraćaja sa aerodroma Mahovljani.