biznis
0

Nakon sastanka OPEC-a skliznule cijene nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara za barel pod utjecajem odluke naftnog kartela OPEC-a o zadržavanju proizvodnih ciljeva na važećoj razini koja je nadjačala utjecaj očekivanja o padu zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru pale su na američkom tržištu 35 centi na 73,37 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 28 centa i iznosile 72,71 dolara.

Ministri za naftu članica OPEC-a zadovoljni su aktualnim cijenama sirove nafte te su odlučili zadržati proizvodne ciljeve na važećem nivou.

Sljedeći sastanak je zakazan za 17. mart, kazao je alžirski ministar za naftu Hakib Khelil.

Sporazumom je potvrđena važeća ciljana razina proizvodnje nafte OPEC-a, bez Iraka, na 24,84 miliona barela dnevno.

"Nema sumnje da su svi na tržištu očekivali ovakav ishod sastanka, i to uopće nije iznenađenje", kazao je Mike Wittner iz Societe Generale u Londonu.

Trgovci i analitičari pritom procjenjuju da članice OPEC-a ne poštuju u cijelosti dogovoreni nivo proizvodnje.

"Razloga za bojazan ipak ima jer ako se pogledaju brojke, polagani je povećanje proizvodnje iz mjeseca u mjesec značajno. U ovom trenutku, u usporedbi s niskom razinom u razdoblju od februara do aprila, proizvodnja OPEC-a je oko milion barela dnevno viša nego što je bila."

Osjetniji pad cijena nafte zakočila su pak očekivanja da će podaci Američkog naftnog instituta, koji će biti objavljeni tokom dana, pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,6 miliona barela.

Očekuje se i pad zaliha derivata, za 2,1 milion barela, nakon što su hladnoća i snijeg povećali potražnju za lož uljem na američkom sjeveroistoku.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njene nafte u ponedjeljak iznosila 71,88 dolara, što znači da je bila 10 centi viša u odnosu na kraj prošle sedmice.