biznis
0

Nafta dodatno pojeftinila na 92 dolara

FENA
Sirova nafta je jutros dodatno pojeftinila u elektronskom poslovanju na berzi u New Yorku, kao reakcija na splašnjavanje euforije oko postizanja budžetskog dogovora u SAD-u, a trgovci su usmjerili pažnju na pokazatelje slabe tražnje tog energenta.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na robnoj berzi New Yorka pala za 74 centa na 92,18 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 66 centi na 111,48 dolara za barel, prenosi AFP.

Dogovor postignut u utorak, 1. januara, u Washingtonu spriječio je da američka privreda padne u "fiskalnu provaliju", odnosno da na snagu automatski stupe mjere povećanja poreza i javne štednje. Međutim, za dva mjeseca je odgođeno donošenje teških odluka o smanjenju potrošnje, što je potrebno da se pod kontrolu stavi ogromni javni dug te zemlje.

Usvajanjem prijedloga zakona u Senatu i Predstavničkom domu američkog Kongresa je produženo važenje većine poreskih olakšica koje su uvedene za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Georga Busha mlađeg, a koje od sada vrijede za pojedince koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje i bračne parove s prihodima ispod 450.000 dolara.

Većina Amerikanaca će, uprkos tome, 2013. godine plaćati veće poreze nego lani, budući da nije spriječeno da istekne privremeno smanjenje poreza na primanja, što je za zaposlenog koji zarađuje 50.000 dolara godišnje značilo uštedu od oko 1.000 dolara. Analitičari procjenjuju da bi to moglo da ugrozi američku potrošnju nafte.