Optimisti u BiH najavljuju
0

Na tržištu EU med i mlijeko?

SRNA
S jednog od protesta u Bruxellesu
S jednog od protesta u Bruxellesu
Kancelarija za veterinarstvo BiH očekuje da do kraja godine dobije odgovor od Evropske komisije da li će na tržište EU naredne godine, osim ribe, moći da izvozi i druge proizvode kao što su med, mlijeko i mliječni proizvodi, te jaja i proizvode od živine, rekao je direktor Kancelarije Drago Nedić.

Prema njegovim riječima, nakon što je inspekcija Kancelarije za hranu i veterinarsvo Evropske komisije dala povoljan izvještaj Kancelariji za veterinarsvo BiH, EU može automatski da stavi BiH na listu za izvoz pomenutih proizvoda.

"Druga mogućnost EU je da planira inspekcije koje će doći naredne godine u BiH, pregladati određene objekte, odnosno čitav sistem i utvrditi da li smo ispunili uslove za izvoz", rekao je Nedić novinarima uoči održavanja sastanka Evropskog poslovnog kluba o temi "Kada će izvozne kompanije iz BiH dobiti validne izvozne sertifikate izdate od nadležnih institucija BiH".

On je istakao da je realno očekivati da Kancelarija sljedeće godine ima bar pet veterinarskih inspekcija Evropske komisije po različitim sistemima koje je kandidovala za izvoz, te da iz Kancelarije za veterinarstvo BiH smatraju da su spremni da se upuste u tu proceduru. 

"Očekujemo da na sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH ide 15 propisa koji su iz oblasti veterinarstva, a odnose se na zdravlje životinja, namirnice životinjskog porijekla i slično, što je još jedan od preduslova da smo spremni za sljedeću godinu da određene stvari uradimo kako treba", naglasio je Nedić.

On je istakao da BiH nije bitan samo izvoz u EU, već da ima i približne standarde sa zemljama regiona, kako bi mogla da razmjenjuje pošiljke i na taj način bude konkurentna na tom tržištu, jer pola proizvedenog mlijeka u BiH se izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, kao i jaja, mliječni i mesni proizvodi.