Biser kod Kladnja
75

Muška voda dvije godine čeka kupca, cijena niža za 45 posto od stvarne vrijednosti

Piše: A. K.
Kompleks Muška voda kod Kladnja već skoro dvije godine čeka na kupca, a nova prodaja će biti obavljena 5. jula, potvrđeno je za Klix.ba. Iako je cijena niža za 45 posto od stvarne vrijednosti, potencijalni investitori još uvijek ne polažu depozit od 10.000 KM koji je potreban za učešće u nadmetanju za kupovinu.

Stečajni postupak u kompleksu Muška voda kod Kladnja otvoren je prije skoro dvije godine, kada je i oglašena prva prodaja. Kako je vrijeme odmicalo cijena je snižavana te ona u 11. krugu prodaje iznosi 1.543.000 KM, što je umanjenje za 45 posto od stvarne vrijednosti kompleksa.

"Prodaja kompleksa Muška voda objavljena je 5. juna, a odlučeno je da cijena ostane ista kao i u prethodnom krugu prodaje", rekla je za Klix.ba stečajna upravnica u kompleksu Muška voda Asima Pračić.

Prema njenim riječima, unazad tri kruga prodaje zainteresirani kupci, odnosno investitori su se javljali, međutim na sam dan prodaje oni ne mogu ostvariti kupovinu, jer ranije ne polažu depozit koji je neophodan za učešće u nadmetanju.

"Ovakvo njihovo ophođenje jedino se može protumačiti kao to da oni čekaju snižavanje cijene kompleksa koje ovoga puta neće biti", dodala je Pračić.

Priznata dugovanja Muške vode u stečaju trenutno iznose 1.400.000 KM, međutim, ovo nije konačna cifra, s obzirom na to da predstoji još jedno ispitno ročište pred nadležnim sudom na osnovu prijava potraživanja.

Od spomenutih 1,4 miliona KM potraživanja najveći dio njih prema sudskim presudama se odnosi na radnike koji su nakon izmjena zakona u višem isplatnom redu.

Nekada na daleko poznati kompleks nadomak Kladnja, koji se prostire na površini od 76.768 kvadratnih metara, imao je funkciju zračne banje, a prelijepim krajolikom pohodili su brojni građani s prostora bivše Jugoslavije.

Pored hotela sačinjavaju ga još i bungalovi, lovačka kuća, skijaška staza, igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet. Sve ovo se sada nalazi na prodaji, a kako bi se privukli investitori Vlada Tuzlanskog kantona pristupni put kompleksu proglasila je od značaja za ovaj kanton te se krenulo u njegovu rekonstrukciju. Dosad je u radove uloženo okvirno dva miliona KM.