Poslovni susreti u Tuzli
0

Mesić: BiH i Hrvatska imaju puno razloga za saradnju

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U okviru dvodnevne posjete Tuzli, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, nakon prijema u Općini Tuzla i susreta sa načelnikom Jasminom Imamovićem, posjetio je Kantonalnu privrednu komoru Tuzla.

Predsjednik Komore Nedret Kikanović je Mesića, njegove saradnike i Josipa Jurasa, generalnog konzula RH u Tuzli, upoznao sa stanjem privrede tuzlanskog kantona, dosadašnjoj privrednoj saradnji sa Republikom Hrvatskom kao i sa podacimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Tuzlanskog kantona i Hrvatske.

"Slično privrednim zbivanjima u Hrvatskoj, i u našoj privrednoj stvarnosti ima puno problema, i vodi se borba za očuvanje postojećih radnih mjesta, a posebno smo sretni kada se uspiju stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja. Mi smo upoznati, u najvećoj mjeri, i sa privrednim zbivanjima u susjednoj Hrvatskoj. To sve više upućuje na potrebu zbližavanja u svim segmentima", rekao je Kikanović.

"Tuzlanski kanton, privrednom strukturom ima mnogo toga ponuditi ne samo Hrvatskoj, nego zemljama šireg regiona. Redovno smo prisutni na najznačajnijim sajamskim manifestacijama u Hrvatskoj. Pokušavamo povezati privrednike i brojnim prezentacijama, predstavljanjima proizvodnih programa, bilateranim susretima u Komori, u toku sajamskih manifestacija. Značajno je da svi ti napori koje čine i ostale privredne ali i državne institucije, rezultiraju podatkom da je Hrvatska treća zemlja po ukupnoj vrijednosti direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu sa vrijednošću ulaganja oko 710 miliona eura ili učešćem od 11,5%", dodao je predsjednik Komore.

U toku prošle godine, ako posmatramo vanjskotrgovinsku razmjenu Tuzlanskog kantona sa Hrvatskom, iz Hrvatske je uvezeno oko 60 miliona eura robe, pretežno cigareta, naftnih ulja i plinova, lijekova, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kikanović je kazao kako misli da bi i izvoz sa ovog područja u Hrvatsku mogao i trebao biti bolji, a u prošloj godini je iz TK u Hrvatsku izvezeno oko 33 miliona eura.

Riječ je o proizvodima od cementa, poluprerađenom drvetu i drvenoj stolariji, sjedalima, uglju i svježem krastavcu.

"Nadam se da će i ova posjeta i razgovori u Komori doprinijeti još kvalitetnijoj saradnji na obostrano zadovoljstvo. Imamo dobru saradnju i u okviru euroregije 'Dunav-Drava-Sava', pripremamo zajedničke projekte u prekograničnoj saradnji. Uputili smo Mesiću apel da učini maksimalne napore, što je u njegovoj moći, da se i u Tuzli uspostavi ured Hrvatske gospodarske komore, što bi pospješilo privrednu saradnju Hrvatske i Tuzlanskog kantona", izjavio je Kikanović.

Mesić se složio da ima puno razloga za saradnju i zajedničke nastupe na trećim tržištima.

"Nismo dovoljno iskoristili sve svoje potencijale, ni zakonske mogućnosti, i pored određenih poteškoća u regulativi kojima se treba posvetiti i osigurati saradnju privrednika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Imamo puno prostora, puno mogućnosti, i na privrednicima je da sve to iskoriste i na najbolji mogući način zajednički izađu na tržište", rekao je Mesić, saopšteno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Sastanku su uz predstavnike Komore prisustvovali i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Nakon prijema u Komori, Mesić je posjetio "Solanu" dd Tuzla. Dvodnevna posjeta završava prijemom u Univerzitetu Tuzla, te promocijom knjige "Doba ekonomske diplomacije", autora Stjepana Mesića i Jasne Plevnik, inače stručne saradnice Hrvatske gospodarske komore i potpredsjednice Geoekonomskog foruma, a čime ujedno počinje tradicionalna manifestacija "Ljetni univerzitet", koja se održava 16. put. Ove godine održava se pod generalnom temom "Savremeni izazovi visokog obrazovanja".