biznis
0

Medvedev za veća ruska ulaganja u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zatražio je u četvrtak nesmetani razvoj ruskih investicija u Njemačkoj i Evropskoj uniji, poput njemačkih investicija u Rusiji.

"Nema boljeg približavanja među državama od zajedničkih poslova. Investiranje zahtijeva dodatni razvoj, to se odnosi na već dosta jake investicije naših njemačkih partnera u Rusiji, ali i na investicije ruskih poslovnih ljudi u Njemačkoj ekonomiji i zemljama Evropske unije generalno", rekao je šef ruske države na konferenciji za štampu održanoj zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vezano za strane investicije u sektoru energetike kancelarka je naglasila da razgovori u toku između Njemačke i Evropske komisije o odvajanju proizvodnje, s jedne strane, i transporta i distribucije, s druge strane, za njemačke grupacije "nema nikakve veze" s pitanjem tih investicija.

"Njemačka država neće sprečavati ili neće odobravati takve investicije. To su ekonomske odluke. Ova dva pitanja se moraju odvojiti jedno od drugoga", dodala je ona.