Nemaju sirovina za rad
0

Lukavac: Zbog štrajka ŽRS gase se dvije fabrike

FENA
Dvije fabrike u sklopu Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas će biti ugašene zbog nedostatka osnovnih sirovina za proizvodnju.

Stoga je nužno da se vozovi sa sirovinama, koji danima čekaju, hitno propuste kroz područje u nadležnosti Željeznica RS te stignu na odredište u GIKIL.

Menadžment ove kompanije apelima, brojnim pismima i molbama pokušao je u protekle dvije sedmice isposlovati kod Vlade RS i kod štrajkačkog odbora u Željeznicama RS, koji su od 3. juna u generalnom štrajku, puštanje vozova bar za održavanje tehničkog minimuma.

Pomoć je tražena i od svih nivoa vlasti u BiH i na Tuzlanskoj regiji. Međutim, do danas nisu naišli na razumijevanje, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.

-Dužni smo saopćiti javnosti da će danas Fabrika za proizvodnju vještačkih đubriva biti zaustavljena, kao i Fabrika za proizvodnju anhidrida maleinske kiseline. Tražili smo pomoć od države, pozvali štrajkače da shvate našu poziciju, sami smo pokušali iznalaziti rješenja, ali nismo uspjeli. Baš u vrijeme kada su naša vještačka đubriva napravila prodor na tržište i pokrila prostor koji su donedavno popunjavala đubriva iz uvoza, dovedeni smo pred gašenje, upozorava zamjenik direktora GIKIL-a Faik Buševac.

Još jednom je pozvao sve koji su u mogućnosti da pruže pomoć kako bi se spriječilo gašenje proizvodnje koksa, koje bi, kako ističe, bilo ravno katastrofi.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka uglja za koksovanje, proizvodnja koksa je već smanjena za skoro jednu trećinu, a ovaj kapacitet se održava samo zahvaljujući nevjerovatnim naporima komercijalnog sektora koji angažovanjem velikog broja privatnih kamiona doprema sirovinu ugalj i na taj način pokušava održati koksnu bateriju u životu.

Međutim, ovaj način dopreme uglja je neadekvatan, veoma skup, a količine su nedovoljne, te će se proizvodnja narednih dana i dalje smanjivati. Također, probleme stvara i činjenica da se koks ne isporučuje u US Steel Smederevo, što može dovesti do odustajanja tamošnje željezare od lukavačkog koksa i posezanje za alternativnim rješenjima.

Raskidom ugovora s ovom kompanijom, GIKIL bi ostao bez jednog od strateških kupaca, što bi lukavačkog giganta dovelo u veoma tešku situaciju.

Iz GIKIL-a napominju da se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti da US Steel Smederevo koristi alternativne načine nabavke koksa, što bi značilo i direktno isključivanje GIKIL-a sa tržišta.

Trenutno je ponuda koksa na svjetskom tržištu izuzetno velika, tako da bi se veoma lako moglo desiti da proizvođači odustanu od dopreme koksa iz Bosne i Hercegovine, jer su nekoliko puta u godini opterećeni pogubnim štrajkovima željezničara.