biznis
81

Lamela Far - nova luksuzna građevina u sarajevskom naselju Marijin Dvor

Centar Sarajeva je ovih dana postao bogatiji za kvalitetan i luksuzan poslovno-stambeni objekat čije je otvorenje planirano u augustu ove godine.

Zgrada Lamela Far površine oko 3.000 m2 sa 17 prostranih apartmana koji zauzimaju između 83 i 104 m2 i dva penthouse-a, nalazi se u samom srcu Marijin Dvora, u neposrednoj blizini SCC šoping centra. Kako smo se uvjerili tokom naše posjete, zgrada arhitektonskim rješenjem i kvalitetom gradnje čuva visoke građevinske standarde koje su, prije više od stotinu godina na istom mjestu postavili Karlo Paržik i August Braun.

Ponosni na kvalitet gradnje, Austrougari su za svoje zgrade davali garanciju u trajanju 100 godina, a Armin Hadžić, direktor kompanije Nekretnine Far, u tom duhu je saopštio: "Vjerujte da smo razmišljali da uradimo isto, ali nas u tome sprječavaju zakoni i propisi koji su se izmijenili u proteklih stotinu godina".

"Željeli smo izgraditi objekat koji će Marijin Dvoru, jednom od najljepših dijelova Sarajeva, donijeti epitet najpoželjnijeg stambenog dijela grada, a ne samo poslovnog centra. Prometnost i užurbani ritam ovog sarajevskog naselja naveli su nas da posebnu pažnju posvetimo kvalitetu materijala koje smo koristili u gradnji i tako postignemo da gradska hektika ostane pred vratima domova stanovnika ove zgrade,"dodao je.

Od dolaska Austrougara do danas, Marijin Dvor je nizao lijepe i zanimljive zgrade Filozofski fakultet, hotel Holiday Inn, "Momo i Uzeir", Parlamentarna skupština BiH, Alta, SCC šoping centara i druge. Sada je ovom nizu dodat još jedan biser – zgrada Lamela Far.