Sajam starih zanata u Banjoj Luci
0

Kovačević: Zanati imaju perspektivu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da će na prvom Međunarodnom sajmu starih zanata, zanatstva i opreme u Banjoj Luci biti predstavljeni stari zanati BiH, čime se želi pokazati da oni imaju perspektivu i da se njihovom afirmacijom promoviše i kulturna baština BiH, što je od posebnog interesa.

Nakon što je otvorio trodnevni sajam na kome učestvuje više od 140 izlagača i preko 50 zanata, Kovačević je rekao novinarima da je resorno ministarstvo pomagalo i da će i dalje pomagati zanatstvo.

On je podsjetio da je Ministarstvo donijelo Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, te da je Strategijom razvoja zanatstva i preduzetništva predviđen razvoj zanatstva u narednom periodu.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Slobodan Gavranović rekao je da je Banja Luka posljednjih godina izdvojila više od tri miliona KM za podršku preduzetnicima, da je osnovala Garantni fond koji obezbjeđuje podizanje kredita za preduzetnike kod komercijalnih banaka, pri čemu grad garantuje kod kreditnih zaduženja, te liniju subvencija za nova zapošljavanja u okviru razvojne agencije, kao i grant sredstva koja se daju za podsticaje razvoja početnog biznisa.

"U narednom periodu zanatlije deficitarnih zanimanja, starih i tradicionalnih zanata, treba osloboditi komunalnih naknada", naglasio je Gavranović.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić rekao je da statistika pokazuje da se u Republici Srpskoj više zanatskih radnji otvara nego zatvara, da neki zanati odumiru, ali i da nastaju novi.

"U zanatstvu su sva zanimanja deficitarna, jer mladi ne žele da idu na zanate, ali mi ćemo nastojati da afirmišemo zanatstvo i da probudimo interesovanje djece za njega“, dodao je Bratić.

Predstavnici Zanatsko preduzetničke-komore Republike Srpske uručili su danas zahvalnice za pomoć pri organizovanju sajma ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željku Kovačeviću, gradonačelniku Banje Luke Dragoljubu Davidoviću i predsjedniku Skupštine grada Banja Luka Slobodanu Gavranoviću.

Međunarodni sajam starih zanata, zanatstva, opreme i opreme za potrebe zanatstva na kojem učestvuju zanatlije iz BiH, Hrvatske i Srbije bit će otvoren do subote, 22. septembra.