Nakon 3 mjeseca pod suncem
0
Kocka leda ispred Ekonomije nije se otopila
Komentari (29)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne znaš me i ne možeš suditi o mom znanju. Znam koliko je pojam pasivna kuća stran ljudima iz struke pa prema tome sa punim pravo to tvrdim. Za tebe imam poruku: Ne seri matere ti.
\"Mislim da u BiH nema nikoga ko bi mi mogao parirati po tome.\" Uobraženost je šejtanov (sotonin) najdraži grijeh. (za dodatne informacije pogledaj film Đavolji advokat).
Ne vjerujem da će naša vlada u dogledno vrijeme subvencionirati dodatnu termo izolaciju. Približavanjem EU i usvajanjem standarda neće se smijeti favorizirati (monopolizirati) jedan proizvođač ili probrani proizvođači. Svi koji zadovoljavaju tehničke uslove bi trebali biti ravnopravni. Zakon o sprječavanju monopola će ih primorati da se tako ponašaju. To su lijepe prednosti približavanja EU. Svakako manje kriminala te vrste. Nije isključeno da se nakon nekog prijelaznog roka uvedu posebni porezi na nedovoljno izolirane kuće. Do tada ćemo vjerovantno biti vrlo bliski EU ili čak i član tako da ćemo imati priliku da o ovome ravnopravno zborimo u parlamentu u Briselu.
@Ja Mene jedno zanima: Hoce li nasa vlada subvencionirati projekte pasivnih kuca samo ukoliko uzmemo termofasade \"odredjenih\" proizvodjaca? Znam da su odredjene marke izuzetno skupe, medjutim koef. prolaza toplote im nije toliko nizi od obicnog termofasadnog stiropora, tako da mi ovo lici na politicko lobiranje a ne na prenos toplote i mase. Kakve ce biti posljedice po ljude koji ne mogu platiti termofasade, jer ce doci vrijeme oporezivanja zbog energetske neefikasnosti za takve objekte. Mislim da nasa zemlja nije dovoljno socijalna u ovom trenutku za postene eko-projekte.
Ne trebaš mi pojašnjavati jer sam dipl. ing. građ. i zadnje dvije godine upijam znanje vezano za pasivne kuće, Mislim da u BiH nema nikoga ko bi mi mogao parirati po tome. Na pasivnim kućama se ugrađuje tremo izolacija od 40cm.
Pa malo da pojasnim .Ovih 40 cm je simulirano debljina zida cca28-30 + termoizolacioni materijal od 10-12 cm.Radim dugo godina sa STO i poznam njihove materijale.A debljina od 8-10 cm na nasim fasadama i uz nasu klimu ostvarujemo ustedu od oko 35%.Malo se informisite prije nego lupate gluposti.
Fasada na mojoj kući je 20cm debela. Da sam prije 15 godina znao za pojam \'Pasivna kuća\' vjerovatno bih bio prvi u BiH koji bi imao pasivnu kuću. Na takvim kućama debljina fasade je 40cm. Svugdje u Evropi država subvencionira dodatnu izolaciju. Izračunao sam da se nakon 3-4 godine dodatna izolacija otplati a poslije toga plaćaš samo oko 20% troškova za grijanje u odnosu na klasičnu kuću.
moze li neko izbrisati post od \"poslanik\"
Mislim kakve sve komentare dopustate?????????????? SA-X??????
40 cm.... pa to je pola metra skoro.......
JEB0 VAS ALLAH!
E hajmo sad oblozit termofasadom sjeverni i juzni pol da se ne otope... HEHHEHEEHHEHEHEHE
hehehe, dobar savjet jaro...hahaha, jeste WTF, ubuduce malo vise obrati paznju na ove slikice nego na tekst-jedna slika 1000 rijeci-zlatno pravilo.......eeeeeeeeeeeeeeeej moj WTF
nek su vise sklonili ruglo, i nek su ivu andrica oslobodili, koji kretenski pokusaj marketinga, ne mogu da vjerujem. Vi se tu raspravljate oko fasade, halo ba, pa to im jei bio cilj, nije valjda da su uspjeli, pomalo...
Dobra je fasada ali malo debela za moj ukus...ali eto :)