Nakon 3 mjeseca pod suncem
0

Kocka leda ispred Ekonomije nije se otopila

Sarajevo-x.com
Danas su na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu prezentirani rezultati projekta "Ledena kocka" kojim se svim zainteresiranim grupama željelo ukazati na jedan od načina povećanja energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Prije tri mjeseca na ovom mjestu postavljena je kocka leda zapremine dva kubna metra, a preko kocke je postavljena termofasada debljine 40 centimetara.

Danas je upriličeno javno skidanje termofasade oko ledene kocke, a javnost se mogla uvjeriti da se nakon tri mjeseca jako malo leda otopilo.

Kompanija Percon d.o.o., partner austrijske firme "STO", prvi put u glavnom gradu BiH ostvaruje projekat "Ledena kocka" kojim se teži probuđivanju svijesti ljudi o značaju upotrebe termoizolacije u građevinarstvu, te upoznavanja šire javnosti na finansijske uštede koje pojedinac može ostvariti, upotrebom iste, ne remeteći svijest o zaštiti čovjekove okoline.

Iz kompanije poručuju da dobrim odabirom fasade pojedinac može zaštititi svoj objekat od hladnoće ili toplote koja mu prijeti.