Kineski premijer
0

"Kina ne povećava namjerno trgovinski suficit"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ogroman kineski trgovinski suficit nije rezultat smišljene politike kineske vlade, izjavio je u ponedjeljak kineski premijer Wen Jiabao, ali nije ponudio nikakve mjere za smirivanje rastućeg pritiska SAD-a za uvođenje kontrole tečaja kineske valute juana.

Wen u govoru na jednoj poslovnoj konferenciji nije spomenuo neslaganja između SAD-a i Kine oko tečaja juana, ni zahtjeve američkih kreatora politike za uvođenje sankcija protiv Pekinga.

Kritičari navode da Kina drži juan potcijenjen, čime svojim izvoznicima daje nepravičnu prednost u trgovini i povećava svoj suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, podsjetila je agencija Associated Press.

"Ne nastojimo namjerno povećati suficit u trgovini", rekao je Wen pred oko 1.500 poslovnih čelnika na sastanku Svjetskoga ekonomskog foruma u kineskoj luci Tianjin, u blizini Pekinga.

Zategnutost između Kine i SAD-a oko trgovine i juana je u porastu, s obzirom da su američki zakonodavci pred novembarske izbore pod sve većim pritiskom za otvaranje novih radnih mjesta. Analitičari ukazuju da se Peking zbog slabog rasta američke ekonomije suočava s rastućim izgledima da američki Kongres izglasa kaznene mjere protiv Kine.

Kina je u augustu ostvarila trgovinski suficit od 20 milijardi dolara, drugi po veličini u ovoj godini.

The Wall Street Journal je u ponedjeljak prenio izjavu američkog ministra financija Timothyja Geithnera da je Peking učinio "vrlo, vrlo malo" kako bi omogućio svom juanu da ojača otkako je u junu obećao da će kurs učiniti fleksibilnijim.

"To je veoma značajno za nas, mislim da je značajno i za Kinu, i da oni to shvaćaju kako je potrebno da se dozvoli jačanje juana na održiv period vremena", rekao je Geithner.

Peking je u junu okončao 18-mjesečno vezivanje juana za dolar i saopćio da će dozvoliti fleksibilniji tečaj svoje valute.

Peking je u ponedjeljak dozvolio juanu da ojača na 6,7615 juana za dolar, što je najviši nivo od juna, ali i porast od samo jedan posto, što američki zakonodavci ocjenjuju kao suviše mali rast.

Wen je također pokušao ublažiti strahovanja stranih kompanija koje se žale da ih Peking pokušava istisnuti s toga ključnog tržišta. On je ponovio obećanje da će kompanije u stranom vlasništvu koje posluju u Kini biti tretirane isto kao kineske, u okviru spornih propisa o javnim nabavkama donesenim prošle godine.

Cilj tih propisa je da se promovira domaća tehnologija putem davanja prednosti kineskim proizvođačima prilikom vladinih nabavki računala i drugih tehnoloških proizvoda.

Strane poslovne grupacije smatraju da su ti propisi najveća prijetnja njihovom pristupu na kinesko tržište.

"Sve poslovne firme u Kini koje su u stranom vlasništvu imat će isti tretman kao i domaće firme", ponovo je uvjeravao kineski premijer.