biznis
0

Kako zaštititi domaću proizvodnju od "prejakog udara" konkurencije?

FENA
Iskustva Mađarske tokom pristupanja jedinstvenom tržištu Evropske unije tema su seminara koji je danas održan u Banjoj Luci u organizaciji ureda glavnog pregovarača BiH s Evropskom komisijom Igora Davidovića.

Predstavnici mađarskog ministarstva vanjskih poslova sa šefom Odjela za ekonomsku politiku Tiborom Varadijem na čelu prenijeli su predstavnicima RS-a i BiH iskustava koja se odnose na tranzicioni period nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavni BiH pregovarač Igor Davidović kazao je da je posebno interesovanje usmjereno u pravcu kako država svojom administracijom i mjerama reagira na činjenicu da se odmah nakon potpisivanja tog sporazuma uspostavlja zona slobodne trgovine.

Zanimalo nas je na koji način se prve godine tranzicionog perioda mogu prebroditi, te kojim oblicima ekonomskih aktivnosti i intervencijama državnih organa kako bi se na jedan način zaštitila domaća proizvodnja od "prejakog udara" konkurencije.

Ovo je jedan od niza sastanaka koji će predstavnici BiH imati s predstavnicima institucija zemalja članica EU s ciljem da se naša zemlja pripremi za ono što bi trebalo da uslijedi nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavljanju zone slobodne trgovine.

Sutra u Sarajevu održat će i seminar na kojem će učestvovati predstavnici Mađarske i prenijeti iskustva predstavnicima vlasti i ekonomskim stručnjacima Federacije BiH.