Klaus Schwab
0

"Još jednu ovakvu krizu svijet ne bi prebrodio"

FENA
Klaus Schwab
Klaus Schwab
Svjetski ekonomski forum u švicarskom ljetovalištu Davos, na kome se očekuje oko 2.000 učesnika, bit će održan krajem januara pod sloganom "Zajednička pravila za novu realnost".

Među gostima koji će doputovati na Forum bit će njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Rusije i Francuske, Dmitrij Medvedev i Nicolas Sarkozy. Oni će pokušati da nađu rješenje za probleme svjetske ekonomije, prenosi Deutsche Welle.

Njemački radio podsjeća da je Svjetski ekonomski forum nastao prije 40 godina, 1971., kada je Klaus Schwab, profesor ekonomije na Univerzitetu u Ženevi, pozvao nekoliko stotina vrhunskih menadžera iz zapadnoevropskih kompanija u Davos.

Schwab smatra da nikada prije nije bilo toliko problema u svjetskoj ekonomiji. Stoga je neophodno razmotriti pouke velike krize.

"Živimo u sasvim novoj realnosti. Hoćemo da znamo šta znači ta nova realnost. Do kakvih promjena je dovela svjetska ekonomska kriza. Naša pretpostavka je da kriza ima strukturalne uzroke. Mnogo toga se promjenilo. Ne smijemo se vraćati na stare recepte“, kaže Schwab i dodaje:

"Novu krizu ovakvih razmjera svijet ne bi bio u stanju da prebrodi. To pokazuje najnoviji izvještaj o rizicima u svijetu koji Svjetski ekonomski forum objavljuje svake godine prije početka Ekonomskog foruma. Iz izvještaja proizlazi da su prvenstveno državne finansije u veoma kritičnoj fazi".

To mišljenje dijeli i njemački ekonomski stručnjak Rolph Langhamer, koji ističe da "kriza finansijskih tržišta i državne dužničke krize sigurno nisu prošle".

"Naprotiv, iz dužničke krize privatne privrede, prešli smo u krizu državnih finansija. Država vjeruje da može da prebrodi krizu. Ni Davos, ni grupa najbogatijih država i najvećih zemalja u razvoju G-20, nemaju recept za rješenje te krize", kaže Langhamer.

Učesnici Foruma u Davosu žele da podrže G-20. Francuska ove godine, kao predsjedajuća G-20, želi da reformiše svjetski monetarni sistem. Stručnjaci su sumnjičavi kada je ta tema u pitanju, podsjeća Deutsche Welle.

U svakom slučaju, problema nije malo i o njima je neophodno razgovarati, ali samo razgovor nije dovoljan kako bi se riješili nagomilani problemi.