Prodajni centar
35

Je li Bauhaus odustao od BiH: Tvrde da su radovi prolongirani zbog gradnje ceste, iz Općine kažu da nema prepreka

Piše: E. S. H.
Parcela na kojoj bi se trebao graditi Bauhaus (Foto: Klix.ba)
Parcela na kojoj bi se trebao graditi Bauhaus (Foto: Klix.ba)
Gradnja prodajnog centra Bauhaus u Sarajevu kasni. Iako je ranije najavljeno da će prve mašine na parcelu u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu ući početkom ove godine, to se nije desilo. Kako nam je kazao Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG, gradnja je prolongirana zbog izmjene regulacionog plana Alipašin Most V koji podrazumijeva gradnju ceste, što zahtijeva pomjeranje mjesta gradnje objekta. Iz Općine Novi Grad Sarajevo tvrde drugačije.

Radovanović nam je rekao da su dokumentacija i dozvole uredno izdane, ali je došlo do prijedloga izmjene urbanističkog plana za Alipašin Most V.

"To je inicijativa Zavoda za planiranje grada, riječ je o inicijativi za gradnju ceste poveznice koja bi čitav taj kvart učinila bolje saobraćajno povezanim i dinamičnijim. Imali smo sastanke s čelnicima Zavoda za planiranje i Općine Novi Grad i usaglasili smo se da je u općem interesu da se ta cesta gradi. Ona je planirana sa stražnje strane objekta pa smo po novom planu imali izmještanje objekta za osam metara naprijed, prema ulici Džemala Bijedića", pojasnio je Radovanović.

Zbog takvih promjena morao je biti urađen novi projekt vanjskog uređenja jer su parking mjesta malo drugačije raspoređena.

Još prije izmjene Regulacionog plana Alipašin Most V Bauhaus je dobio odobrenje za gradnju. Zavod za planiranje je tražio mišljenje pravnog zastupnika Bauhausa da li su za gradnju ceste.

"Smatramo da je to dobra izmjena, to je poveznica koja ide uz prugu i bit će frekventnije na području gdje će biti objekt. Odlučili smo sačekati izmjene i dopune tog Regulacionog plana i čim one budu gotove, mi ćemo početi gradnju", kazao je advokat Radovanović.

Izmjena regulacionog plana nije smetnja za gradnju Bauhausa

Iz Općine Novi Grad su nam kazali da izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju objekta Bauhaus.

"Predmetni lokalitet se nalazi u obuhvatu regulacionog plana Alipašin most V za koji je donesena Odluka o pristupanju izmjeni regulacionog plana Alipašin most V. Izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju predmetnog objekta s obzirom da su iz utvrđenog režima zabrane građenja izuzeti investitori koji već imaju izdato važeće odobrenje za građenje, što je slučaj sa investitorom BHS Nekretnine — Bauhaus. Također, izgradnja budućeg poslovnog objekta Bauhaus nije uvjetovana izgradnjom naseljske saobraćajnice s obzirom na to da investitor priključak svom objektu ostvaruje s ulice Džemala Bijedića. Na prijedlog Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo investitor je prihvatio, za njih povoljnije dodatno saobraćajno rješenje, kojim je iza budućeg objekta Bauhausa naseljska saobraćajnica planirana, sa sjeverne strane", saopćeno je za Klix.ba iz Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad učestvuje u implementaciji regulacionog plana zajedno sa svim investitorima na tom području, a Zavod za planiranje je inicijator gradnje.

Parcela gdje treba biti objekt Bauhaus je uređena i ograđena te je postavljena trajna ograda. Pravni zastupnik nam je kazao da čekaju da li će regulacioni plan definitivno bili usvoen i to je jedini razlog zbog kojeg je prolongiran početak gradnje Bauhausa.

Za gradnju objekta potrebno 12 mjeseci

Advokat Radovanović nam je kazao da je investitorima koji grade ne području Otoke važno da se Bauhaus što prije izgradi te da često imaju upite od vlasnika okolnih parcela kada će početi gradnja, jer u skladu s tim i oni planiraju svoju strategiju gradnje i prave planove.

Radovanović nam je na kraju kazao da je od početka gradnje potrebno 12 mjeseci da bi kompletan objekt bio gotov.

"Svi Bauhaus objekti su jednoobrazni. Nema podzemnih garaža, nego su garaže u nivou objekta, i nema spratova. Nema puno kopanja, to je objekt visine blizu 11 metara i ne treba puno vremena da se sve završi", zaključio je Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG.

Veličina parcele na kojoj treba biti građen prvi bh. Bauhaus je 50.000 metara kvadratnih, a objekt će biti izgrađen na 17.000 metara kvadratnih. Preostalo zemljište je rezervisano za parking i vrtni dio.

Izgradnja centra trebala je početi na proljeće 2015. godine. Vrijednost investicije je 47 miliona maraka, a u centru će biti zaposleno 150 osoba. Bauhaus centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću.

Klijenti će moći svojim vozilima ući i kretati se kroz prostor firme te kupovati ono što im je potrebno, bez potrebe da nešto nose do svojih vozila. Također, njihovim dolaskom na naše tržište otvara se mogućnost i za bh. kompanije da napreduju.