BiH
176

Predstavljena knjiga "Selman Selmanagić i Bauhaus"

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga "Selman Selmanagić i Bauhaus", autorice Aide Abadžić Hodžić.

Selman Selmanagić (Srebrenica 1905. - Berlin 1986.) jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je u cijelosti završio studij i diplomirao arhitekturu na školi Bauhaus, a time i jedino ime iz Bosne i Hercegovine koje se u prvoj polovici 20. vijeka direktno veže uz evropsku umjetničku avangardu.

"Riječ je o jednom izuzetnom životnom i stvaralačkom opusu. Posebno je važno za bh. kulturu, nauku, umjetnost, arhitekturu i dizajn što se prvi puta bh. publici na cjelovit način predstavlja jedino ime iz naše umjetnosti arhitekture, koji je bio integralni dio evropskog moderniteta i to u cjelini njegovog životnog, stvaralačkog i akademskog opusa", izjavila je autorica Aida Abadžić Hodžić.

U pozdravnom obraćanju ataše za kulturu Ambasade Republike Njemačke u BiH Jens Wagner je istakao dobru reputaciju koju Bauhaus ima u svijetu i u BiH. Izrazio je uvjerenje da će knjiga polučiti veliki uspjeh i inspirisati mlade da se opredijele za arhitekturu, kao i da će neko od njih primjenivati koncept Bauhausa u svom budućem radu.

Bošnjački institut, kako je rekao urednik izdanja Fahrudin Rizvanbegović, na ovaj način ponovo pokreće izdavačku djelatnost i planira u tom smislu nove projekte.

"Nadam se da će Bošnjački institut reafirmisati i afirmisati mnoge naše ljude koji su dostigli svjetsku slavu, a ostali gotovo nepoznati u BiH. Takav je Selman Selmanagić", istakao je Rizvanbegović.

O knjizi su govorili promotori Karin Šerman sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Hilmo Neimarlija sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Sulejman Bosto sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Životni i stvaralački put Selmana Selmanagića, kako je istaknuto, jedinstvena je, snažna i dosad nedovoljno istražena priča o arhitektu, urbanistu, dizajneru i visokoškolskom profesoru iz Bosne i Hercegovine čije ime i djelo danas čini integralni dio evropske historije moderne arhitekture i dizajna.

Neimarlija je među ostalim naveo da je knjiga Aide Abadžić Hodžić "Selman Selmanagić i Bauhaus“ izuzetno vrijedno dijelo zato što se radi o pionirskom prikazu života i postignuća istaknutog arhitekta, dizajnera, urbaniste i sveučilišnog profesora iz BiH.

"U svom djelu Aida Abadžić Hodžić predstavila je Selmana Selmanagića kao čovjeka koji je svojim životom i djelima povezivao tradiciju i modernitet unutar širokog prostora koji je Bauhaus, kao najznačajnije učilište avangardne umjetnosti i umjetničkog oblikovanja u Evropi, nudio. Stekao je ugled i priznanja, posebno u Njemačkoj", kazao je Neimarlija dodajući da se sa ovom knjigom ispunjava velika praznina koja s pravom pripada ovom zaslužnom, velikom intelektualcu i graditelju.