Ne žele više nuklearnu energiju
0

Japan i Gazprom planiraju izgradnju gasovoda pod morem

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Japan ubrzano traži nove izvore električne energije zbog gašenja posljednjeg nuklearnog reaktora, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda kojim bi bile osigurane nove zalihe energije.

Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača gasa Gazprom razgovarali su u Moskvi s delegacijom japanskog parlamenta o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa toj zemlji, prenosi ruska televizijska stanica Russia Today.

Dvije strane razgovarale su o mogućem radu na projektu dostave gasa iz Rusije Japanu, saopćio je Gazprom.

Planirani gasovod s krajnjeg istoka Rusije, od Vladivostoka, bio bi prvi podmorski gasovod koji bi stigao do Japana. Cijena projekta i rokovi završetka radova nisu precizirani, javlja Tanjug.

"Projekt je veoma perspektivan s ekonomske tačke gledišta, budući da će tražnja gasa u Japanu rasti nakon odustajanja od nuklearne energije", izjavio je Grigorij Birg iz ruske analitičke agencije Inveskafe.

Projekt bi podstakao izvoz Gazproma i povećao njegov udio na japanskom energetskom tržištu.

Japan trenutno prima oko osam milijardi kubnih metara (m3) tečnog prirodnog gasa (TPG) u okviru projekta "Šakalin-2", dogovorenog na period od 20 godina. To podmiruje manje od 10 posto potrošnje u zemlji koja je treća privredna sila svijeta, poslje Sjedinjenih Država i Kine.

Gazprom i japanska kompanija Japan Far East Gas Co. planiraju izgradnju sedam milijardi dolara vrijednog postrojenja i kompleksa za proizvodnju TPG u Vladivostoku, čije se otvaranje očekuje 2016.

Japan je četvrti po obimu potrošač energije u svijetu, ali nema sopstvene energetske izvore. Ta država također je najveći svjetski uvoznik TPG, budući da godišnje uvozi od 95 do 100 milijardi m3 tog energenta iz Katara, Indonezije, Australije, Bruneja i Malezije.

Japan bi u subotu trebao da, prvi put od 1970. godine, ostane bez nuklearne energije, budući da će, radi planske provjere, biti isključen poslednji aktivni reaktor.

Treći energetski blok centrale Tomari na sjevernom otoku Hokkaido trenutno je jedini aktivni reaktor od 53 u Japanu, a biće zatvoren radi planskih provjera koje bi trebalo da traju više od 70 dana.

Resursima siromašni Japan se do prošlogodišnjeg martovskog zemljotresa i cunamija oslanjao na nuklearnu energiju kako bi pokrio oko trećinu svojih energetskih potreba. Međutim, od katastrofe je prisutno veliko nepovjerenje javnosti u nuklearnu energiju, te su svi reaktori, osim onog u centrali Tomari, ugašeni radi dodatnih sigurnosnih kontrola.

Do marta 2011. Japan je podmirivao 30 posto svojih energetskih potreba iz nuklearki i očekivalo se da bi ta brojka mogla porasti na 50 posto u 2030. s obzirom na očekivanu "eksploziju" u tražnji za energijom.

Manjak u snabdijevanju električnom energijom možda će dovesti do prekida u snabdijevanju ovog ljeta, jer će Tokiju nedostajati 14 posto struje, a zapadnim dijelovima Japana 16 posto.

"Moram da kažem da smo suočeni s opasnošću veoma velikog nedostatka električne energije," izjavio je u aprilu ministar privrede, trgovine i industrije Yukio Edano.

Ministar Edano je kazao i da će japanski poreski obveznici osjetiti povećanje uvoza energenata.