Financial Times
0

Izvršna direktorica Pepsija najuspješnija poslovna žena

SRNA
Indra Nooyi
Indra Nooyi
Indra Nooyi, glavna izvršna direktorica "Pepsija", opet je "zasjela" na prvo mjesto liste 50 najuspješnijih poslovnih žena na svijetu, koju svake godine sastavlja "Financial Times".

Andrea Jung iz "Avona" je na drugom, Güler Sabanci iz "Sabanci Group" na trećem, a Irene Rosenfeld iz "Kraft Foodsa" na četvrtom.

Na peto mjesto je "ušla" Kineskinja Dong Mingzhu iz "Gree Electrica", a slijedi Kineskinja Cheung Yan iz kompanije "Nine Dragons". 

I jedna od najbogatijih Kineskinja Wu Yajun, uspjela je ući u prvih 50.

Prvoplasirana Indra Nooyi glavna  je izvršna direktorica "Pepsija" od 2006. godine, ali efektivno vodi njihovu strategiju razvoja od 2001. godine, kad je postala predsjednica i glavna finansijska direktorica grupe. 

Rođena je u Chennaiju, diplomirala na Indijskom institutu za menadžment u Kalkuti, a dvije godine je radila za "Johnson & Johnson" u Mumbaiju, prije nego što je 1978. godine odselila u SAD.

Tamo je imala uspješnu  karijeru prije nego što je prešla u "Pepsi". Prvo je magistrirala na Yaleu, radila šest godina za "Boston Consulting Group", prešla u "Motorolu", gdje je bila potpredsjednik, provela četiri godine u "Asea Brown Boveriju" i onda se pridružila "Pepsiju".
Od 1994. godine polako se uzdizala u kompaniji, koju je kasnije i preuzela. Danas ima težak posao. "Pepsi" je vječno druga kompanija iza "Coca-Cole, ali Nooyi se trudi i uspijeva iz kvartala u kvartal da poboljšava  poslovne rezultate.