Zavod PIO
0

Isplata penzija za maj počet će 1. juna

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Isplata penzija za maj počet će 1. juna. Isplatni koeficijent ostaje isti 1,65, što znači da će majske penzije biti isplaćene na nivou penzija isplaćenih u prva četiri mjeseca ove godine, zaključio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO na sjednici u Travniku.

Najniža penzija u Federalnom zavodu iznosi 296,36, a prosječna 348 KM.

"Upravni odbor ponovo je upozorio na finansijsku situaciju u kojoj se prvih mjeseci ove godine nalazi Federalni zavod PIO potkrepljujući to činjenicom da su prihodi u prva tri mjeseca manji za više od 56 miliona KM u odnosu na finansijski plan", navodi se.

S druge strane primjetan je porast broja penzionera. U prva četiri mjeseca ove godine broj penzionera povećan je za 5.767 novih korisnika, što predstavlja dodatno finansijsko opterećenje Federalnom zavodu.

Tome, navodi se, treba dodati činjenicu da je u razdoblju oktobar 2008. - april 2009. bez posla u BiH ostalo više od 40 hiljada radnika, da se najavljuje smanjenje plaća, što će se itekako odraziti na prihode u Federalnom zavodu koji penzije isplaćuje isključivo iz doprinosa uposlenih.

Iz Federalnog zavoda PIO navode da je iz tih razloga upućen poziv Vladi FBiH za hitno rješavanje pitanja finansiranja beneficiranih penzija čiji je teret isplate, velikim dijelom, dosad snosio federalni zavod.

"Ipak, pozitivna je činjenica da je Vlada u dva navrata, u posljednja dva mjeseca na ime duga za beneficirane penzije uplatila na račun Federalnog zavoda 25.108.333,31 KM i time osigurala redovnu isplatu penzija za april i maj s isplatnim koeficijentom 1,65", ističe se.

Upravni odbor podsjetio je da dug Vlade za isplatu beneficiranih penzija iznosi, zaključno s ovim mjesecom, 130 miliona KM.

"Od Vlade se očekuje da u rebalansu budžeta planira dug Federalnom zavodu za isplatu beneficiranih penzija", navodi se.