Žele saradnju
0

Talibani najavljuju nove investicije: Afganistanci su do sada u regiju uložili 150 milijardi dolara

V. K.
Ministar industrije i trgovine Afganistana Nooruddin Azizi (Screenshot: TOLO News)
Ministar industrije i trgovine Afganistana Nooruddin Azizi (Screenshot: TOLO News)
Ministar industrije i trgovine Afganistana i talibanski zvaničnik Nooruddin Azizi izjavio je kako je rukovodstvo države optimistično kada je riječ o investiranju u brojnim državama regije, ali i svijeta.

Azizi je naglasio kako će islamski emirat nastaviti ulagati sve napore kako bi stvorio prostor za investitore koji će ulagati u Afganistan, ali kako bi se stvorio i prostor za one koji će iz Afganistana ulagati u druge države. Kada je riječ o dosadašnjim investicijama, ministar ističe kako su afganistanski investitori do sada uložili 150 milijardi dolara u države šire regije.

"Afganistanci su napravili velika ulaganja u Iran. Na osnovu nepotvrđenih statistika, Afganistanci su u Pakistan uložili oko tri milijarde dolara. Na osnovu tačne statistike, uložili smo 55 milijardi dolara u Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Azizi.

Isto tako, šef afganistanskog poslovnog vijeća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Haji Obaidullah Sader Khail rekao je kako bi investitorima trebalo osigurati dodatne pogodnosti kako bi se ohrabrili za ulaganja u Afganistan.

"Trgovac ne želi ništa od vlasti osim sigurnosti, što je sada jako dobro. Također, traže da ne bude korupcije, a kod nas je ona smanjena. Međutim, trgovac bi trebao imati bankarske mogućnosti za prijenos svog novca", rekao je Sader Khail.

U saopćenju za javnost, Ministarstvo rudarstva i nafte Afganistana je saopćilo kako su domaći i strani investitori sklopili ugovore o ulaganju više od sedam milijardi dolara od dolaska talibana na vlast u ovoj zemlji.