Nekadašnji gigant
62

Sarajevska kompanija "Lake" kupuje čuveni jablanički Granit za 20 miliona KM

G. Š.
Čuveni jablanički Granit, jedan od hercegovačkih privrednih simbola za kojeg se znalo u cijeloj Evropi, nakon provedenog konkursa javne prodaje, kupuje bh. kompanija Lake d.o.o. Sarajevo i planira oživjeti poslovanje nekadašnjeg privrednog simbola u našoj zemlji.

Ovo je za Klix.ba potvrdio stečajni upravitelj Granita u Jablanici Abid Šarić te nam je otkrio da je interes za kupovinu nekadašnjeg giganta bio veliki, ali da su kompletnu ponudu dostavila samo dva investitora, od kojih je povoljniji bio Lake d.o.o. Sarajevo, jer je ponudio punu cijenu.

Investicija od 20 miliona

Tako će sarajevska kompanija Lake d.o.o., na čijem je čelu uspješni poduzetnik Nedim Bubica, jablanički Granit kupiti za 20 miliona i 558 hiljada KM, za što je prema Šarićevim riječima prijedlog kupoprodajnog ugovora već sačinjen.

"Vlada HNK je poslala prijedlog ugovora s kojim smo se usaglasili, tako da sve ide svojim tokom. U narednom periodu Vlada HNK treba pribaviti mišljenje pravobranilaštva i dati saglasnost da se taj ugovor potpiše, a potom dobiti dozvolu za eksploataciju. Tada će kupac uplatiti sredstva da se izmire dugovi i da se kompletan proces završi", kazao je Šarić za Klix.ba.

Ističe da će se kupovinom Granita izmiriti sva dugovanja, a da će prema previđenom planu koji je sarajevska kompanija dostavila obezbijediti investicije za poslovanje.

"Trebat će ulaganja, ali oni tvrde da su spremni i dostavili su pismo banke koja garantuje da će ih pratiti", pojašnjava naš sagovornik.

Novi vlasnik prema svom planu koji je predstavio, kako ističe Šarić, planira nastaviti tradiciju jablaničkog Granita i modernizirati cijelu priču.

"Budući vlasnik Granita u Jablanici ima velike planove. Iako nije bio obavezan, naveo je i to da na prvi mah planiraju investiciju oko 2,5 miliona KM za opremu koja je potrebna za eksploataciju. Također planira modernizirati opremu za preradu i zaposliti još radnika, jer je velika potražnja i u ovom trenutku je bitno samo pokrenuti proizvodnju", objasnio je Šarić za Klix.ba.

Stogodišnja tradicija

Podsjetimo da se jablaničko preduzeće Granit bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

Takom stoljetne tradicije od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Evrope.

Među prepoznatljivim građevinama od granita iz Jablanice su zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu. Granit s ponosom ističe da su među brojnim projektima od njihovog kamena napravljeni plato KSC "Skenderija" u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar "Cibona" u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, te metro u Budimpešti.

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Općini Jablanica, ukupne površine 114,30 hektara, a potpisivanjem Ugovora stiče se pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na period od 30 godina.

To bogatstvo, budućem vlasniku bez sumnje ulijeva nadu, da će novim poslovnim zamahom u Jablanici, vratiti stari sjaj bh privrednog giganta u našoj zemlji i bilježiti uspješno poslovanje.