Nakon 38 godina čekanja
52

Radovi na sportskoj dvorani u Mostaru konačno vidljivi

G. Š.
Radovi na sportskoj dvorani u Mostaru čija je izgradnja počela daleke 1985. godine konačno su vidljiva ovih dana kad se izljeva ploča, a gradilište je obišao i gradonačelnik Mario Kordić koji je već najavio da će se za vrijeme njegovog mandata i završiti.

Izgradnja Kulturno-sportskog centra jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata i posljednjih dana intenzivirali su se radovi na ovom objektu.

Direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, Edin Prašo je kazao kako je uloženo mnogo truda da se dođe do ispravnog načina kako da se pristupi cijelom projektu, te konačno krene s radovima koji su vidljivi.

Do juna konture objekta

Trenutno se rade betonski radovi na dvorani te je, kako kaže Prašo 1500 kvadrata ploče urađeno, a u narednim koracima će se do juna ove godine uraditi i druga tri segmenta, tako da će objekat dobiti svoje konture, a potom će krenuti u program potrošnje sredstava iz ove godine.

Podsjeća da se dvorana gradi iz grant sredstava i kredita, te da se zaokruženom financijskom konstrukcijom radovi više ne bi trebali prekidati.

"Kad se ti putevi otvore i kada imamo dozvole koje su relevantne za izgradnju, te nemamo prepreka na putu realizacije onda imamo razloga da se veselimo da ćemo dobiti dvornu koju toliko čekamo i koja je imala tolike prepreke na svome putu", rekao je Prašo.

Procjenjuje se da će vrijednost završetka dvorane u čije je temelje do sada uloženo oko 20 miliona KM iznositi oko 40 miliona KM i da će kroz nekoliko faza biti završena za godinu i po dana, rečeno je u julu prošle godine, kad su nakon dugo vremena radovi oživjeli.

Vlada Federacije je lani osigurala 3,5 miliona za početak radova, a za ostalo je Gradsko vijeće Mostara u aprilu 202. godine usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke od 12 miliona eura, te su dogovorena grant sredstva iz EU od 9,5 miliona kako bi se zatvorila financijska konstrukcija dvorane.

Konceptom je dvorana zamišljen kao multifunkcionalan prostor, pogodan ne samo za sportske aktivnosti, nego i za održavanje drugih kulturnih sadržaja i manifestacija i da bi mogla primiti četiri hiljade ljudi.

Ovim će najveći hercegovački grad koji je poznat po velikim sportistima svjetskog ranga dobiti konačno zasluženi moderni sportski dom i promijeniti sliku grada koji kao jedina veća sredina u našoj zemlji nama adekvatnu sportsku dvoranu.

Niz blokada u 38 godina

Podsjetimo da je od polaganja kamena temeljca 1985. godine i najave svečanog otvaranja za 1987. godinu, ovaj projekt u pokušajima da najveći grad u Hercegovini dobije adekvatnu sportsku dvoranu pretrpio niz blokada od ratnog vihora do nedostatka sredstava i nužnih revitalizacija projekta.

Prvi radovi na izgradnji objekta za koji su zakinuti decenijama, svi mostarski sportaši počeli su prije 38 godina u mostarskom naselju Centar 2, a rat je dočekao betonski kostur. Sredinom 2000-ih projekt je moderniziran i izgrađena betonska konstrukcija je porušena te je sve krenulo ispočetka.

Međutim gradnja je stala kada su izvođači radova prestali dobivati novac, a nove kočnice u realizaciji projekta i osiguravanju financija nastupile su raspuštanjem Gradskog vijeća Grada Mostara i neodržavanjem izbora do konca 2020. godine.

Mostar je zbog nedostatka sportske dvorane uprkos vrhunskim sportskim uspjesima do sada propustio niz prilika da bude domaćin u organizaciji evropskih takmičenja, što je bez sumnje nanijelo velike gubitke za sportiste, imidž grada i u konačnici profit koji bi osjetili turistički radnici, ugostitelji, hotelijeri, trgovci i sam gradski budžet Mostara.