Veliki projekat
23

Putovanje superbrzim vozom od Ankare do Istanbula bit će skraćeno sa tri sata na 80 minuta

B. R.
Putovanje vozom od Ankare do Istanbula trenutno traje tri sata (Foto: Shutterstock)
Putovanje vozom od Ankare do Istanbula trenutno traje tri sata (Foto: Shutterstock)
Putovanje vozom od Ankare do Istanbula trajat će 80 minuta umjesto dosadašnja tri sata. Riječ je o superbrzom vozu kao predizbornom obećanju vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP).

Voz će prometovati na liniji dugoj 344 kilometra. Od Ankare do istanbulskog aerodroma "Sabija Gokcen" kretat će brzinom od 350 kilometara na sat, dok će se od ovog aerodroma do istanbulske željezničke stanice Sogutlucesme kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

Prometovanjem superbrzog voza između ova dva grada značajno će se skratiti i vrijeme putovanja do gradova Konya, Sivas i Kayseri. Ovaj voz će se kretati na posebno izgrađenoj pruzi.

Putnici će moći ulaziti i izlaziti na glavnim stanicama, među kojima su stanice Ankara, Sincan, na aerodromu "Sabiha Gokcen" i Sogutlucesme. Trasu pruge činit će 19 vijadukta ukupne dužine 14 kilometara i 52 tunela ukupne dužine 120 kilometara.

Ovaj projekat bi se trebao realizovati kroz javno-privatno partnerstvo, a njegova realizacija bi trebala početi nakon lokalnih izbora koji će biti u martu sljedeće godine. Predviđeno je da rok za izgradnju pruge bude pet godina, prenosi list Daily Sabah.