Znatno veće od Appleovog
49

Pogledajte kako će izgledati novo impresivno sjedište kineskog tehnološkog diva

B. R.
Arhitektonsko rješenje Tencentovog sjedišta (Screenshot: Buro Ole Scheeren)
Arhitektonsko rješenje Tencentovog sjedišta (Screenshot: Buro Ole Scheeren)
Kineski tehnološki div Tencent planira izgraditi novo sjedište za koje su arhitekti naveli da će biti "sjedište budućnosti". Arhitektonsko rješenje građevine je inspirisano heliksom, tj. oblikom poput šarafa ili spiralnih stepenica.

Novo Tencentovo sjedište bit će tehnološki kampus u kojem će biti 23.000 radnika i koji će imati 500.000 kvadratnih metara. Plan je da se otvori za pet godina, na 30. godišnjicu kompanije, i bit će dvostruko veće od sjedišta kompanije Apple u Kaliforniji.

Autori ovog projekta su arhitekti berlinske arhitektonske kuće Buro Ole Scheeren koji su CNN-u ustupili digitalni prikaz kompleksa kojeg će činiti četiri tornja oko centralnog prostora nazvanog "Vortex Incubator".

Tencentovo sjedište bit će u centru impresivnog grada kojeg upravo ova kompanija gradi. To će biti grad u kojem uglavnom neće biti automobila, a gradi se u južnoj kineskoj provinciji Shenzhen.

Osnivač spomenutog arhitektonskog biroa Ole Scheeren je izjavio da će se kompleksom stvoriti "ekosistem u kojem se sve spaja". Ideju berlinskog arhitektonskog biroa je izabrao sam Tencent koji je najvrednija kineska kompanija, i to nakon međunarodnog konkursa. Riječ je o birou koji je osmislio svjetski poznatu zgradu kineske državne televizije (CCTV).

Osim radnog prostora, kompleks će imati prostor za rekreativne i sportske aktivnosti, restorane i trgovine. Bit će orijentisan tako da ima prirodnu ventilaciju te da bude zaštićen od olujnih udara.

Tencent na ušću Biserne rijeke pravi grad poznat kao Net City. Sa ostatkom Shenzena bit će povezan trajektima i podzemnom željeznicom. Iako će to biti grad uglavnom bez automobila, do njega će biti moguće doći i preko cestovnih mostova, piše CNN.