Kanton Sarajevo
159

Nekretnine u Butmiru, Sokolović Koloniji i Hrasnici bi zbog tramvajske pruge mogle poskupjeti za 20 posto

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako se tramvajska pruga prema Butmiru, Sokolović Koloniji i Hrasnici još nije počela graditi, cijene nekretnina u ovim naseljima već rastu. Poznato je do koliko bi mogao iznositi taj rast.
U navedenom dijelu Kantona Sarajevo živi između 25.000 i 26.000 stanovnika. U Hrasnici je industrijska zona, dok je u Sokolović Koloniji nekoliko visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova.

S ostatkom kantona, što se odnosi i na centar Sarajeva, bit će povezani direktnom tramvajskom linijom. U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo su najavili da će izgradnja početi u drugoj polovini ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Agent za nekretnine Spaho Ljajić je istakao da je to što je izgradnja pruge već izvjesna doprinijelo rastu cijena nekretnina. Prema njegovim riječima, sve nekretnine će biti skuplje - stanovi, kuće, poslovni prostori i zemljište. Naveo je koliko bi taj rast mogao iznositi.

"Taj rast cijena će iznositi do 20 posto. Već su cijene malo porasle. Sigurno je da će se pruga graditi i na osnovu toga se formiraju cijene. Biraju se i lokacije za potencijalne poslovne centre", ukazao je.

Za Ljajića je sigurno da će biti veća potražnja za nekretninama u Butmiru, Sokolović Koloniji i Hrasnici, jer će dobiti kvalitetniju povezanost javnim prijevozom.

Kao pokazatelj koliki je značaj javnog prijevoza istakao je Vogošću za koju je naveo da su u njoj cijene nekretnine već porasle zbog same najave da će dobiti trolejbuski prijevoz. Dakle, sama najava je doprinijela poskupljenju. Osim toga, naš sagovornik je podsjetio da su u Kantonu Sarajevo znatno skuplje sve nekretnine koje se nalaze uz tramvajsku prugu.