Dodatno zapošljavanje
52

Načelnik Kreševa najavio austrijsku investiciju u ovoj općini vrijednu 32 miliona eura

B. R.
Kreševo (Foto: E. M./Klix.ba)
Kreševo (Foto: E. M./Klix.ba)
Načelnik Kreševa Renato Pejak (HDZ) najavio je da će austrijski investitori u ovoj općini uložiti 32 miliona eura. Smatra da je to posljedica razvoja cestovne infrastrukture u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Konstatirao je da je Kreševo bilo saobraćajno izolirana općina, ali da se to promijenilo izgradnjom autoputa Koridor 5C na području Kiseljaka.

"Kreševo je iskoristilo trenutak, a onda se umjerilo na prednosti koje donosi autoput. Ilustrativno, kako se naša poslovna zona Resnik nalazi svega pet minuta od autoputa, a pritom svakako treba uputiti i na činjenicu da posljednjih godina imamo brojne investicije, tj. domaći i strani investitori su izabrali Kreševo kao lokaciju za svoje poslovne aktivnosti", rekao je Pejak za Večernji list.

Među tim investicijama je uvrstio i onu austrijsku u iznosu od 32 miliona eura.

"Među njima su i investicije iz Austrije, a kao primjer uzimam izgradnju proizvodne hale od nekih 7.500 kvadratnih metara, gdje bi se trebalo zaposliti 50 do 60 osoba. Vrijednost investicije je više od 32 miliona eura. Općina se prema toj, kao i prema svim ranijim investicijama, odnosi partnerski, tj. pomažemo u osnaživanju infrastrukture", naglasio je.

Pejak nije precizirao o kakvoj tačno je investiciji riječ. Obećao je da će Kreševo još bolje biti saobraćajno povezano s ostatkom zemlje.