Potpisan prvi sporazum
134

Na aerodromu u Tuzli bi mogla biti izgrađena najjača solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

A. K.
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla
Na Međunarodnom aerodromu u Tuzli bi mogla biti izgrađena solarna elektrana jačine 10 MW te bi kao takva bila najjača na području Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, predstavnici Međunarodnog aerodroma u Tuzli i Elektroprivrede BiH potpisali su sporazum o saradnji na razvoju prijedloga projekta izgradnje fotonaponske elektrane.

Kako su naveli iz aerodroma, realizacijom ovog projekta Tuzlanski kanton će dobiti najjaču solarnu elektranu jačine 10 MW.

Za Klix.ba je potvrđeno da je stručni tim Elektroprivrede BiH već obišao lokalitet te je utvrđeno da Međunarodni aerodrom Tuzla predstavlja idealnu poziciju za izgradnju fotonaponske elektrane, a već postojeći trafoi i instalacije dodatno bi olakšali slanje električne energije u sistem.

Prema ideji, dio proizvedene električne energije trebao bi biti usmjeren ka tuzlanskom aerodromu te ostalim državnim institucijama koje se nalaze u kompleksu i povezane su na jednu mrežu, dok bi ostatak bio usmjeren u sistem Elektroprivrede BiH.

Inače, ovo je drugi mogući projekat izgradnje fotonaponske, odnosno solarne elektrane u Tuzlanskom kantonu.

Kako smo ranije, pisali, Elektroprivreda BiH i Općina Banovići su potpisali ugovor o zajedničkoj saradnji na izgradnji solarne elektrane u toj općini.

Instalacija solarne elektrane je predviđena na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo, a proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad tamošnjeg rudnika. Radovi bi mogli početi tokom ove godine.