Projekat revitalizacije
22

Luka u Brčkom dobija bolju povezanost sa željeznicama, počinje izrada pruge

A. K.
Luka u Brčkom u okviru projekta revitalizacija uskoro će dobiti bolju povezanost sa tamošnjim željeznicama, a krucijalni dio radova će biti obavljen tokom predstojećeg petka te dijela subote.

Naime, na osnovu zakonskih ovlaštenja, Policija Brčko distrikta izdala je rješenje kojim se odobrava potpuna obustava i zabrana saobraćaja za sva vozila u ulici Bijeljinska stambeno naselje "Bosnaplod-Ilićka" u petak i subotu u 24-satnom periodu.

Rekonstrukcija brčanske luke je počela prije nešto više od dvije godine. Prvi dio projekta je završen prošle godine, a njega je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 20 miliona maraka. Od toga je 14 miliona maraka kreditnih sredstava i 6 miliona maraka granta nepovratnih sredstava od Evropske unije.

Luka Brčko je 2006. godine odlukom Vijeća ministara BiH proglašena jedinom međunarodnom riječnom lukom u BiH. Kada sve faze projekta budu okončane, luka će imati sve što joj je neophodno za adekvatno i kvalitetno opsluživanje komitenata, a vrijednost svih radova je procijenjena na 10 miliona eura.

S aktuelnim radovima uslijedit će i obustava saobraćaja, koja će biti na snazi do subote u 8 sati i 30 minuta. Ona se odvija zbog izvođenja radova rekonstrukcije pristupnog puta i industrijskih kolosijeka od Luke Brčko do željezničke stanice Brčko Novo te izrade pruge na dijelu kranske staze.

"U navedenom vremenskom periodu saobraćaj će se na mjestima zatvaranja odvijati uz potpunu saobraćajnu signalizaciju te upute od izvođača, kao i uz saglasnost i asistenciju policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH.

Na navedenom putu saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcima i to na dionici 1 iz pravca Bijeljine, izuzev za potrebe Luke Brčko, raskrsnica kod benzinske punpe MB Radić-mini obilaznicom Laser, zatim Vukosavačkom ulicom do ulice Nikole Tesle te ulicom Miroslava Krleže", kazali su iz brčanske policije.

Kada je riječ o drugoj dionici ona se odnosi na pravac iz Banje Luke i to: kružni tok Bolnica, ulica Muderisa Ibrahimbegovića, ulica Muse Ćazima Ćatića i Fra šimuna Filipovića (Klanac), zatim dalje ulicama Studentska , Miroslava Krleže i Nikole Tesle (prema naselju Grčica) te mini obilaznicom Laser ili obilaznicom oko Brčkog.

"Dionica 3: iz pravca Tuzle, ulicama Muse Ćazima Ćatića i Fra Šimuna Filipovića (Klanac) te dalje ulicama Studentska, Miroslava Krleže i Nikole Tesle (prema naselju Grčica) te mini obilaznicom Laser ili obilaznicom oko Brčkog", precizirali su iz policije.