Završen plato
18

Dva koraka dijele Luku Brčko od završetka modernizacije

M. P.
Rekonstrukcija platoa trajala šest mjeseci
Rekonstrukcija platoa trajala šest mjeseci
Rekonstrukcija platoa Luke Brčko, koja je počela prije šest mjeseci, završena je, a vrijednost ove investicije, kako je kazao Perica Josić, direktor JP Luka Brčko, bila je milion i 770 hiljada KM.

Tokom obilaska Luke s dužnosnicima Evropske unije u BiH Josić je kazao kako je ovo ogroman uspjeh te je zahvalio Evropskoj komisiji koja je odobrila grant, bespovratna sredstva od tri miliona eura.

"U ovom trenutku imamo 18 projekata koji su vrijedni skoro milijardu eura. Te investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima, što istovremeno znači i napredak. Završen je prvi dio projekta u Luci Brčko, gdje je ukupna investicija 10 miliona eura. Ovaj projekt će učiniti Brčko gradom koji će imati adekvatnu vodenu infrastrukturu. Pored naše posvećenosti obnovi infrastrukture, mi ulažemo i u sektor sigurnosti", kazao je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan kazao je kako su sada preostala još dva koraka koja je potrebno završiti za njenu modernizaciju.

"Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi, autoputevi postaju realnost i poduzima se sve kako bi Brčko zaista postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regiona. Investicije su već prisutne, što znači otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, zapošljavanje ljudi koji žele ovdje da rade i grade budućnost", kazao je Scanlan.

Projekt je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 20 miliona maraka, 14 miliona maraka kreditnih sredstava i 6 miliona maraka granta nepovratnih sredstava od Evropske unije.