Investicije
4

London: Lagumdžija pozvao investitore da ulažu u BiH

Anadolija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, pozvao je danas u Londonu investitore da posjete Bosnu i Hercegovinu kako bi se detaljnije upoznali sa privrednim potencijalima te zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija otvorio je danas u Londonu Prvi trgovinsko-investicijski forum Ujedinjeno Kraljevstvo-Bosna i Hercegovina.

Lagumdžija je Investicijski forum otvorio zajedno sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem i učestvovao u radu Foruma, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Lagumdžija je na Forumu predstavio Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa dobrim strateškim i geografskim položajem koja nudi mnogobrojne, značajne mogućnosti za poslovanje, zemlju tranzicijske ekonomije sa liberalnim trgovinskim režimom, zemlju otvorenu za strane investicije, zemlju koja postaje sve atraktivnija za strana ulaganja i trgovinu te zemlju sa profesionalnom i sposobnom radnom snagom.

Britanskim i svjetskim investitorima na Forumu Lagumdžija je preporučio ulaganja u bh. energetski sektor, proizvodnju, poljoprivredu, infrastrukturu, turizam, te telekomunikacijski sektor. Na kraju obraćanja pozvao je investitore da posjete Bosnu i Hercegovinu kako bi se detaljnije upoznali sa privrednim potencijalima te zemlje.

Uoči Investicijskog foruma Lagumdžija je imao bilateralni susret sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, sa kojim je razgovarao o aktivnostima EBRD-a, sa posebnim osvrtom na projekte koje banka realizira u našoj zemlji.

Tom prilikom bilo je riječi o predstojećoj godišnjoj Skupštini guvernera EBRD-a u Istanbulu kao i o izradi nove strategije za BiH. Ocijenjeno je da je u proteklih godinu dana BiH bila primjer u efikasnosti ulaganja i to naročito u domenu cestogradnje.

Investicijski forum je održan u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i agencije Developing Markets Associates (DMC) u saradnji sa britanskim Ministarstvom vanjskih i Komonvelt poslova koje je ustupilo prostor za održavanje Foruma u Lancaster House-u koji je dio kraljevske palate.