Volksbank BH postaje Sberbank BH
0

Karabeg: Dolaskom velikog igrača otvaraju se vrata investicijama

Razgovarao: A. K.
Ruska banka Sberbank sa tržišnom vrijednošću od gotovo 60 milijardi dolara stigla je na tržište Bosne i Hercegovine. Sa prvim čovjekom uprave Edinom Karabegom, koji je svoju karijeru gradio u nekoliko velikih banaka, razgovarali smo o preuzimanju Volksbank BH, posljedicama promjene vlasnika, planovima za budućnost...
Edin Karabeg
Edin Karabeg
Volksbank d.d. je nedavno promijenila ime u Sberbank d.d, čime je počeo proces rebrandinga. Kada će proces biti završen i kakve rezultate očekujete?

Za Volksbank u BiH zvanično tek predstoji promjena imena sredinom mjeseca februara, dok su naše kolege iz Hrvatske nedavno prošle kroz taj proces. Novo ime će biti Sberbank BH. Mi već nekoliko mjeseci aktivno prolazimo kroz obiman proces rebrandinga, što podrazumijeva sveobuhvatnu transformaciju cjelokupnog imidža banke. Sa novim, priznatim imenom nastavljamo poslovanje, sa ciljem da postanemo lideri u bankarskom sektoru BiH, koje krasi inovativnost, fokusiranost i pouzdanost. Vjerujemo da ćemo do kraja 2013. godine uspješno privesti kraju proces rebrandinga u svim Volksbank poslovnicama širom BiH.

To je korak koji je uslijedio nakon promjene vlasničke strukture i vašeg dolaska na čelo Uprave banke. Kakve će to posljedice imati na poslovanje banke, ali i na bankarsko tržište u našoj zemlji?

U svojim prijašnjim medijskim istupima spominjao sam da sa Sberbank dobivamo na snazi, budući da je to priznato ime u bankarstvu, uz njihovo iskustvo, reputaciju, stabilne izvore finansiranja i naprednu tehnologiju možemo izgraditi snažan brend.

Činjenice govore za sebe. Historija Sberbank seže 170 godina unazad do prve polovine 19. stoljeća. Gotovo dva stoljeća kasnije, njen status najveće državne finansijske institucije je i dalje bez konkurencije.

Sa tržišnom vrijednošću od gotovo 60 milijardi dolara, Sberbank je nadmašila globalne lidere kao što su francuska BNP Paribas, švicarska UBS, njemačka Deutsche Bank i britanske Barclays i Royal Bank of Scotland. Samim tim, moramo biti spremni dočekati tako velikog igrača na našem bankarskom tržištu.

Uvjeren sam da će komponenta vrhunske usługę prema klijentima u budućnosti igrati sve veću ulogu. U narednom periodu očekujem da će doći do konsolidacije bankarskog tržišta, odnosno opstanka najkvalitetnijih, koji su spremni pratiti svjetske trendove i pružiti vrhunsku uslugu svojim klijentima, jer sadašnji broj banaka je prevelik za ovako malo tržište.

Kakvi su planovi i ciljevi nakon završetka rebrandinga? Hoćete li iskoristiti snagu matične banke za još snažnije širenje na tržištu BiH? Konstantno prilagođavanje savremenim zahtjevima, kao i poštovanje potreba domaćeg tržišta, samo su neke od smjernica koje će Volksbank BH i dalje slijediti u svom poslovanju kada u februaru i službeno postane Sberbank BH.

Čime Sberbank namjerava privući nove klijente? Šta to vašu banku razlikuje od ostalih banaka na tržištu?

Prije svega, mi želimo biti više od samo banke. Želimo se posvetiti svakom klijentu, dati prioritet njihovim potrebama, graditi odnose - ne samo prodavati proizvode. Želimo biti Banka koja nikada ne prestaje unapređivati sebe i svoje poslovanje za dobrobit svojih klijenata. Također, veoma bitno je da ćemo biti aktivan učesnik u ekonomskom i socijalnom razvoju svakog mjesta ili grada, jer je današnja Sberbank moderna i svestrana institucija koja svoje usluge pruža svim segmentima klijenata, te je aktivan učesnik u društvu i ekonomiji.

Zahvaljujući stabilnosti, finansijskoj snazi te tehnološkoj naprednosti novog vlasnika, Sberbank BH će klijentima u narednim godinama biti u mogućnosti ponuditi čitavu paletu novih, inovativnih proizvoda te niz dodatnih prednosti i pogodnosti.

Koliko dolazak velike ruske banke može pozitivno utjecati na privredu BiH, razvijanje boljih ekonomskih odnosa, investicije...?

Sberbank je jedna od najprofitabilnijih finansijskih institucija u svijetu i lider na tržištu u pružanju inovativnih proizvoda zasnovanih na izvrsnosti i najsavremenijim tehnologijama. U kombinaciji sa lokalnom stručnošću i usmjerenosti naših uposlenika na klijente, Sberbank Europe gradi mostove prema poslovima na Istoku i jedinstven je bankarski partner u regiji Centralne i Istočne Evrope, Rusije i Zajednice nezavisnih država.

Samim tim, dolaskom tako velikog igrača na naše tlo, mnoga vrata se otvaraju, kako za potencijalne nove investicije, tako i za ohrabrivanje postojećih investitora u BiH na dalja ulaganja.

U svakom slučaju, mi smo spremni podržati privredu, udruženi sa novim snažnim vlasnikom - Sberbank, u smislu pojačanja vanjskotrgovinskih odnosa, privlačenja stranih investicija i poticanja postojećih investitora u zemlji na dalja ulaganja.

Koji su najveći problemi s kojim se suočava bankarski sektor u BiH i na koji način se ti problemi mogu otkloniti?

Prema procjeni Centralne banke BiH, bankarski sektor u BiH od početka još aktuelne globalne krize zadržao je stabilnost i sigurnost. Depoziti i štednja su, poslije početnog značajnijeg povlačenja, stabilizovani i rasli su tokom prethodnih godina, što na najbolji način potvrđuje stepen povjerenja, prije svega stanovništva, u bankarski sektor. Banke koje posluju u BiH su visokolikvidne, međutim, realan problem je porast nekvalitetnih kredita. Podržavam incijativu komiteta za finansijsku stabilnost za usvajanje zakona o faktoringu, jer bi se mogli stvoriti pravni preduvjeti da se ovaj nekvalitetni portfelj proda ili prebaci na specijalizirane kompanije koje se bave prodajom sumnjivih ili teško naplativih potraživanja.

Kako se Sberbank namjerava nositi s finansijskom krizom u Eurozoni čije se posljedice osjećaju i u BiH?

Kriza u eurozoni imat će i već sada ima za posljedicu veću disciplinu u finansijskim tržištima i veću koordinaciju bankarskog sektora.

Stategija razvoja, koja je odobrena u oktobru 2008. godine, predviđa dalji razvoj ogromnog potencijala Sberbanke do 2014. godine i njenu veću konkurentnost. Opreznost u upravljanju rizikom, optimizacija troškova i veće inicijative u efikasnosti će pomoći Sberbanci da prebrodi trenutna finansijska previranja, održi lidersku poziciju u međunarodnom finansijskom sistemu i postane jedna od vodećih globalnih finansijskih institucija.