Nova ulaganja
19

Australski investitor će u Sarajevu graditi podzemne garaže, do kraja godine detaljne lokacije

Klix.ba
Nakon što su privrednici iz Australije na čelu s Robertom Beltekyjem u junu ove godine posjetili Općinu Centar Sarajevo gdje su im predstavljeni investicioni projekti koje Općina namjerava realizirati, ove sedmice je održan i prvi inicijalni sastanak investitora s ministrima privrede i saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Muharemom Šabićem i Mujom Fišom o mogućnosti ulaganja u KS.

Osim direktora kompanije Care Park iz Australije Roberta Beletekyja, sastanku je prisustvovao i Mehmed Polimac, direktor bh. firme Polimac Company, a dogovoreno je da kompanije do kraja kalendarske godine resornim ministarstvima dostave pismo namjere o investiranju u Kantonu Sarajevo i lokacijama za investicije.

Iz Ministarstva privrede KS su nam kazali da su investitori zainteresovani za izgradnju podzemnih garaža i turističkih kapaciteta.

"Nakon provedenog postupka u skladu sa Zakonom o javno privatnom partnerstvu bit će definisane ugovorne obaveze kako privatnog tako i javnog partnera. Investitorima su prezentovane lokacije za investicije, a u pismu namjere investitora će se definisati tačne lokacije. Sastavni dio projekta bit će crteži i makete", navode iz ministarstva.

Na sastanku s Općinom Centar istaknuta je velika potreba za podzemnim garažama na lokacijama kao što su Merhemića trg – Ciglane, Bulevar Franca Lehara – Marijin Dvor te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Osim garaža investitiori nude i sistem koji će korisnicima omogućiti prikaz ulica i najbližeg slobodnog parking mjesta.

Sistem je moguće platiti mobilnom aplikacijom ili na standardan način, ali i putem skeninga/prepoznavanja registracijskih tablica kada bi auto moglo bez zadržavanja slobodno i jednostavnije napustiti parkiralište. Kako ne bi dolazilo do gužvi, moguće je unaprijed rezervisati parking mjesto, a korisnici bi umjesto traženja parking mjesta preko aplikacije dobili upute gdje da parkiraju svoje vozilo.

Inače, kompanija Care Park se bavi izgradnjom parkirališta, a u svom vlasništvu ima više od 4.000 garaža u svijetu.